/ БГНЕС
Продължава и проверката за евентуално извършени престъпления против републиката от Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“
Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши проверка на твърдения за санкционирани от ЕС, САЩ и Великобритания хора с имоти в България, както и за действието на неформални-паравоени структури на територията на страната. Проверката е възложена в четвъртък от Софийска градска прокуратура, съобщиха от обвинението. 

Ще се проверява разпространената в множество различни български медии информация, че граждани на Руската федерация, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, са придобили множество недвижими имоти на територията на страната, че юридически лица, спрямо които също са наложени санкции, също са придобили недвижима собственост, както и във връзка с публикации за наличието на неформални-паравоенни структури, действащи на територията на страната, за които има сведения, че се опитват да прокарват интереси против националната сигурност на България. Това допълват от обвинението. 

Прокуратурата информира още, че продължава проверката за евентуално извършени престъпления против републиката при осъществяване на дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“. 

DarikNews.bg припомня, че на 12 декември бе получен сигнал в прокуратурата с твърдения, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е противодържавна. В своята фейсбук страница Военен съюз-БНО "Шипка" се определя като неправителствена организация. "Когато престъпниците са се превърнали във власт, а държавата в престъпник, правото да бъде съдия принадлежи на всеки български гражданин!", пише в информацията за организацията.