/ БГНЕС, архив

Прокуратурата и ДАНС проверяват военен съюз за престъпления против Републиката, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

На 12.12.2022 г. е получен сигнал в прокуратурата, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против Републиката“. В сигнала се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е противодържавна, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. 

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура.На 13.12.2022 г. наблюдаващият прокурор с постановление е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.   

За резултатите обществеността ще бъде информирана. 

В своята фейсбук страница Военен съюз-БНО "Шипка" се определя като неправителствена организация. "Когато престъпниците са се превърнали във власт, а държавата в престъпник, правото да бъде съдия принадлежи на всеки български гражданин!", пише в информацията за организацията.