Да се увеличи броя на енергийно подпомаганите домакинства, настояват от „България на гражданите”
Да се увеличи броя на енергийно подпомаганите домакинства, настояват от „България на гражданите” / снимка: БГНЕС, архив
Да се увеличи броя на енергийно подпомаганите домакинства, настояват от „България на гражданите”
61987
Да се увеличи броя на енергийно подпомаганите домакинства, настояват от „България на гражданите”
  • Да се увеличи броя на енергийно подпомаганите домакинства, настояват от „България на гражданите”

Съществува схема за облагодетелстване на определен кръг лица чрез закупуване на евтина електроенергия от ТЕЦ „Марица изток 2” и продажбата и на много по-висока цена. Това заявиха от движение „България на гражданите”.

Според хората на Меглена Кунева доказването или отхвърлянето на това предположение може да се осъществи като се отговори на това защо въпреки кризисната ситуация вече 20 дни никой не споменава „Марица изток 2”, която е алтернатива за по-добро регулиране на цената на тока, кой и защо през 2010-а я е „извел” на свободния пазар и кои са облагодетелстваните фирми, закупували електроенергия от ТЕЦ „Марица изток 2”.

От движение „България на гражданите” са категорични, че ситуацията в Маришкия басейн е критична и причина за това е управлението на ГЕРБ.

„Всички енергийни тарикати купуват от държавната ТЕЦ „Марица изток 2” и препродават като едни лихвари на всички нас, и в чужбина, разбира се. Това, за което ние настояваме, е евтината електроенергия от държавния ТЕЦ да се продава на регулирания пазар и да се преструктурира целия портфейл, който се предлага на българските граждани. Само 7% за 2011-а от евтината енергия на ТЕЦ „Марица изток 2” е влязла в тази цена. Останалите 93% са изтекли към някакви други джобове”, обясни Христо Ангеличин, член на НС на партията.

По думите на Валентин Стоянов от движението трябва да бъдат възстановени отнетите през последните години суми за целеви енергийни помощи, а броят на домакинствата, които ги получават да бъде увеличен поне на 300 000. „Преди няколко години, подпомаганите с целеви енергийни помощи домакинства, бяха около 300 000. В момента те са около 200 000, т.е. броят им е намалял с около 1/3 в рамките на този управленски мандат. При положение , че икономическата конюнктура се е влошила и цената на енергията се е повишила. По данни на Евростат около 1/3 от българите са енергийно бедни, но за съжаление само малка част от тези домакинства получават целеви енергийни помощи”, разясни още Стоянов.

Според Стоянов в рамките на мандата на управлението на кабинета Борисов, средствата, отпускани за енергийни помощи са намалели с една четвърт - от 100 на 80 млн. лева.