Да се прекратят концесионните договори по чистота на София
Да се прекратят концесионните договори по чистота на София / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Да се прекратят концесионните договори по чистота на София, а не да се променят условията по тях. За това настояха общински съветници от групата на БСП. Говорителят на групата Антон Кутев заяви, че концесиите не отговарят на изискванията на закона.

Кметът на София Бойко Борисов многократно искаше да развали концесиите за чистота на София по време на кметската си кампания. Сега обаче позицията му е променена и дори посредничи за подписване на нови договори, каза Антон Кутев.

Кутев съобщи, че от групата на БСП ще изпратят питане до кмета за това дали има личен интерес за запазването на концесионерите. Според Антон Кутев при сключването на договорите не са спазени необходимите процедури и така те са били подписани в ущърб на софиянци.

Представителите на общинските съветници от БСП заявиха, че липсват реални и ефективни механизми за контрол при предоставяне на услугата. Te бяха категорични, че продажбата на фирмите-концесионери няма да доведе до премахване на монопола на един собственик и по този начин новият концесионер ще иска увеличаване на бюджета за дейността, която извършва.

Росен Малинов, общински съветник от БСП припомни, че през 2004 година отделеният бюджет за поддържане чистотата на София е бил 58,85 милиона лева, а през тази година той е 96,68 милиона лева. Общинските съветници бяха категорични, че представителите на СДС в СОС по всякакъв начин се опитват да спрат прекратяването на договорите по концесиите за чистота на София, заради лични интереси.