Цветанов: Подновява се работата по убийството на Николай Колев
Цветанов: Подновява се работата по убийството на Николай Колев / снимкa: Sofia Photo Agency

Подновява се работата по смъртта на прокурора Николай Колев, каза пред bTV министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му сега властите искат да разкрият кой стои зад смъртта на прокурора.

Според министъра през 2002 г., когато Колев беше открит с куршум в главата, МВР не е могло да разгърне целия си ресурс, за да разреши случаят.

"Днес обаче, когато има пълна свобода в чисто оперативен аспект и няма абсолютно никакви притеснения за служителите, които работят по тези престъпления, да си свършат работата докрай и то с целия инструментариум", каза Цветанов.

На въпрос дали това означава, че някой тогава е притискал оперативното ръководство на МВР някой да не си свърши работата вътрешният министър коментира така: „Създаде се едно усещане в хората, че може би има нещо подобно. И най-вече до близките на прокурора Колев - днес искам тези съмнения да отпаднат и да бъдат убедени, че се работи с пълен капацитет (...) Манипулиране или спускане на някакви задачи в обратна посока няма. Просто казвам, че сега, днес, можем да вложим целия ресурс, за да отпаднат всякакви съмнения, че държавата просто не е вършила това, което трябва да прави", допълни Цветанов.

"Днес, когато правим равносметка на всичко това, което е свършено като престъпления и като помощ на държавата, трябва да ви кажа, че помощ на държавата - нула, облагодетелстване на определена част от силовите групировки - в голям обем от финансов ресурс. Самият факт, че физическото лице Алексей Петров дължи на хазната над милион и половина данъци сам по себе си говори, че той е работил изцяло за личен интерес, а не за държавата", заяви още вътршният министър.