Цонев: До 30 години решаваме проблема с жилищата за военни
Цонев: До 30 години решаваме проблема с жилищата за военни / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
От септември Министерството на отбраната започва процедури за продажба на 243 свои имота, които обаче са с отпаднала необходимост за армията. С днешна дата войсковите имоти без значение за армията са общо 713, като върху тях има 11 000 сгради. Това стана ясно при представяне на политиката на военното министерство за разпореждане с имотите си. Основният очакван резултат от сделките е придобиване на апартаменти за военнослужещите, като проблемът с недостига на военни жилища се очаква да бъде решен в близките 30 години, според военният министър Николай Цонев.

„На разпоредителни сделки ще бъдат подложени и 10 имота, в които военното министерство има съсобственост”, каза министър Цонев. Освен това предстои уточняване на разпоредителния режим с други 30 имота, които са били подготвени за замяна, преди този тип сделка да бъде забранен от министъра и са получили одобрение от строителното министерство за реализация.

„Тези трийсет имота са в нищото, т.е нито вървят към областните управители, нито се извършват някакви разпоредителни сделки. Аз говорих в понеделник с министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов. Неговото мнение е, че не трябва да има замени. И той се разпореди на неговата администрация списъка с тези имоти да бъде върнат в министерство на отбраната", каза военният министър.

За прозрачността на сделките с имоти военните взели решение обществото да бъде информирано от медиите, въпреки идеите за специален съвет или комитет към ведомството. „Журналистите са общественият съвет, който трябва да следи разпоредителните сделки с военни имоти, за да е информирано обществото", поясни Цонев.

Целта на различните начини на разпореждане с военни имоти, които след забраната за замени са само три – продажба, преотстъпено право на строеж и строеж от самото министерство, е осигуряване на апартаменти за военнослужещите. Министерството има дългосрочна програма за решаване на проблема с недостига на жилища. „На нас ще ни трябват, за да дадем на военнослужещите да си купят жилища след 1 януари по силата на закона, около 1200 жилища на година и около три хиляди за създаване на оборотния жилищен фонд. Но не трябва да се забравя, че ако ние продадем 1200 апартамента на половин цена, с тези пари ще можем да купим 600 апартамента на пазарна цена. Така че ни трябват 600 апартамента на година. Имаме разчети за 25 години напред. До 18 години въпросът може да бъде решаван с освободените 728 имоти, след 18-та година се надявам още апартаменти да бъдат освободени, така че близките до 30 години този въпрос ще може да бъде решен", обясни министър Николай Цонев.