ЦИК трябва да назначи членовете на РИК-Търговище, партиите не се споразумяха
ЦИК трябва да назначи членовете на РИК-Търговище, партиите не се споразумяха / снимка: БГНЕС, архив

Във връзка с насрочения за края на януари референдум ще се наложи Централната избирателна комисия да избере състава на Районната избирателна комисия в Търговище, тъй като представителите на политически партии не успяха да се споразумеят за състава й. Това съобщи областният управител в Търговище Митко Стайков, при когото се състояха консултациите за назначаване на състав на РИК.

С решение на ЦИК общият брой на членовете на районната избирателна комисия в Търговище е 13 души, като председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. След като ГЕРБ издигна кандидат за председател, представителите на ДПС и Коалиция за България се споразумяха за местата на заместник-председател и секретар. Представителят на „Атака" обаче също настоя за мястото на секретар на комисията. Така консултациите приключиха без да бъде постигнато съгласие.

Протоколът от консултациите и всички документи, предложения и мотиви ще бъдат изпратени от областния управител Митко Стайков в ЦИК не по-късно от 22 ноември 2012 г. включително, която ще назначи Районната избирателна комисия - Търговище.