Камелия Нейкова и Александър Андреев
Камелия Нейкова и Александър Андреев / БГНЕС
Още от края на миналата година в този си състав Централната избирателна комисия (ЦИК) подготвя изборите за членове на Европейския парламент. Изборният кодекс е такъв, какъвто е в момента, и организацията се прави по сега действащите разпоредби. Нашият мандат е до 21 март и до тогава ще си вършим работата по организацията на изборите. Това коментира на брифинг пред журналисти Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия. Брифингът бе по повод домакинството на ЦИК на 7-мото заседание на Изпълнителното бюро на Световната асоциацията на органите за управление на избори A-WEB.

Парламентът прие процедурни правила за избор на нова ЦИК
 
Александър Андреев каза, че в сегашния си състав ЦИК ще прави всичко възможно да остави добро наследство на новия състав на комисията.
 
"В момента по работни групи се обсъждат книжата по изборите, с последните им изменения, ако има такива, води се разяснителна кампания с представители на Европейския парламент, обменя се информация за улесняване гласуването на българските избиратели в чужбина", изброи той.
 
"Дали новият състав на ЦИК ще се справи за краткото време от около 2 месеца до изборите не може точно да прогнозираме, но се надяваме това да стане", каза още Андреев.

Повече от 5% от състава на ЦИК остава с неясна квота
 
Промени в изборното законодателство се правят не за първи път в последния момент, каза Камелия Нейкова. Тя припомни, че сегашният състав на ЦИК е бил изправен пред същото предизвикателство на 21 март 2014 г. „Благодарение на това, че голяма част от членовете на ЦИК имаха опит в произвеждането на избори, ние се справихме. Когато има приемственост и когато всичко се извършва по правилата на закона, всеки един състав би могъл да се справи“, каза тя.
 
На въпрос докъде стигнахте с техническото задание за машините, Александър Андреев посочи, че в момента се водят разговори със специалисти в областта. Въпреки много краткото време ще се търси най-сигурният вариант, независимо от начина - наемане, производство или закупуване, каза още Андреев.
 
"Все още има много въпроси около машините, които тепърва предстои да бъдат решавани", обобщи той.

ГЕРБ връща преференциалния вот и ще има нова ЦИК
 
Ивилина Алексиева, председател на ЦИК, посочи, че страната ни е домакин на много значим форум, на който присъстват представители на 23 държави от всички континенти. Тя представи организацията A-WEB, която се състои от 111 държави членки. Секретариатът на организацията е ситуиран в Южна Корея.
 
По думите на генералния секретар на A-WEB Йонг-Хи Ким организацията представлява голямата световна структура на избирателните комисии, отговорни за провеждането и управлението на изборите. Целта на създаването ни е да насърчаваме развитието на демокрацията и да повишаваме капацитета на избирателните органи на съответните страни. За постигането й обменяме помежду си информация и взаимно се учим едни от други.
 
ЦИК България е сред учредителите на A-WEB, а председателят Ивилина Алексиева е член на Изпълнителното бюро от 2018 г.
БТА