Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви края на изборния ден в 21:00 часа на територията на страната, каза на заседание на комисията Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Времето за гласуване в някои секции беше продължено с един час, защото според Изборния кодекс то може да бъде удължено с един час, ако пред секцията чакат хора. 

7 жалби и 66 сигнала за изборни нарушения са постъпили към 17:30 ч. в Централната избирателна комисия. Това съобщиха по-рано през деня от Комисията. 

Всички са обработени, голяма част от тях са свързани с нарушения в социалните мрежи, както и такива от секционни избирателни комисии.

От ЦИК посочиха, че са установили нарушения в интернет страниците на три информационни медии, които са публикували предварителни резултати. Те са били помолени да ги свалят.

Общо 32 машини в страната са дали проблем и не са сработили, като на съответните места са преминали към хартиен вот.

"Най-сериозният проблем е в четеца на машините, 11 от тези 32 са с такъв проблем", уточни Камелия Нейкова от ЦИК. 

По повод блокиралата машина в Харманли и информацията, че част от вота е бил унищожен, от ЦИК заявиха, че при тях такави данни не са постъпвили. 

"Не би трябвало техникът да може да каже дали се е изтрила информацията. Ако машината работи и има възможност да разпечата окончателен протокол, то това ще се случи в 20:00 ч. Ако не работи машината и не може да бъде разпечатан окончателен, финален протокол, ще се преброят контролните разписки, ще се попълни протокол и ще се установи резултатът от гласуването на избирателите, които са гласували с машина до 11:00 ч. от контролните разписки. След това, ако машината е продължила да не работи, се е гласувало вече с хартиени бюлетини. Гласовете на избирателите не са загубени, да бъдат спокойни, ще бъдат отчетени", каза Нейкова.