Чуков: Либия използва делото срещу медиците ни за натиск върху Запада
Чуков: Либия използва делото срещу медиците ни за натиск върху Запада / netinfo

Делото срещу българските медицински сестри и палестинския лекар е инструмент в ръцете на либийския режим, като начин за упражняване на натиск върху Запада. Логиката на нашето дело е логиката на делото в Локърби, това каза в интервю за предаването „Дарик кафе арабистът” Владимир Чуков и добави:

Либия гледа на България като част от ЕС, като част от НАТО и най-общото казано като част от Запада. Чрез натиск се опитват да си възстановят мястото, което считат, че имсе полага, а не чрез нормалните демократични преговори и респективно спазване на правата на човека.

Ако говорим за България мисля, че нашите възможности са твърде ограничени. Колкото и да корим нашите държавници, нашите политици, тук определено си има елемент на популизъм. Аз мисля, че ние няма какво толкова много да направим, да се опитаме да подходим със средствата със средствата, с които палестинци и израелци си нанасят удари под кръста.

Бихме могли, това вече е въпрос на високо политическо решение, практически да обявим една съдебна война на Либия, като се заведе дело към всички онези хора в Либия, които правят външната им политика, в съответно най-посещаваните от тях места в чужбина: Брюксел, Мадрид, Рим, Париж, Вашингтон, за нарушаване правата на българките. По силата на подобен тип юридическа процедура, те биха били автоматично привикани като ответници по такова потенциално дело, ако си спомняте Шаром никога не стъпи в Брюксел, защото има заведено дело срещу него.