/ iStock/Getty Images
От началото на годината в Шуменската болница са родени 280 деца
Четири бебета, родени с тегло под килограм, са спасени от лекарите в Неонатологично отделение на Шуменската болница.

БГНЕС

Статистиката показва, че почти всяко 10-то бебе, проплакало в региона, минава през отделението. Тежките случаи пък костват много време и усилия. А добрата новина е, че след много дълго чакане, вече има желаещи медици, които да бъдат неонатолози.

Щастлива развръзка: С бърза диагноза шуменски лекари спасиха бебе с рядка болест

Само от началото на годината недоносените деца в Неонатологично отделение са 25.
Те са част от близо 1000 бебета, които ежегодно идват на бял свят в болницата. 15 са малките пациенти, които идват за лечение от други лечебни заведения. В отделението често посрещат деца с екстремно ниско тегло, но с желание за живот.

"Едва 700 грама...това детенце направи една година календарна възраст - родителите го отглеждат с много любов", разказва д-р Лиляна Куздова от неонатологичното отделение в МБАЛ Шумен.

БГНЕС

След това детенце има още 3 деца, родени с тегло между 700 и 890 града – също децата са живи и се развиват добре. Това са много малки като пациенти, но изискват невероятен ресурс.

Чудото на живота: В Майчин дом спасиха 590-грамово бебе

Отделението разполага с модерна техника. Но доскоро липсата на желаещи да практикуват специалността "Неонатология" бе най-големият проблем. "От месец януари имаме млада колежка - завършила, започна при нас работа.

Очакваме и още едно момиче да дойде. Това е голяма новина за нашето отделение и нашата болница. Доста години нямаше нови лекари в отделението", допълва д-р Куздова.

В момента се търси възможност за оборудване на специална зала за кенгуру грижа. Това е метод, при който недоносените бебета и майките са в постояннен контакт и показателите на детето се подобряват.

МВР

"Все повече се популяризира този метод в страната и в цял свят. При нас обсъждаме подходящо помещение, това е единствената пречка. Ще бъде оборудвано със специален стол за майката, която тя удобно да прекарва поне по 2 часа с детето си", радва се д-р Лиляна Куздова.

От началото на годината в Шуменската болница са родени 280 деца. 25 от тях са били недоносени, което е под средните за страната 10 процента
БГНЕС