Картина на Васил Левски, направена с над 10 хиляди бутона от клавиатури стана хит в социалните мрежи.

Авторът крие лицето и гласа си, а публиката го познава като "Човекът без име". Безименният артист със скрито лице рисува с ... къртач. Използва и  бутони от клавиатур. Умее да твори и с четка, в стил поп-арт, предава NOVA.

Въпрос: Защо криеш лицето си? Зад маска, доброволно? 

„Човекът без име”: Аз съм от този тип хора, които предпочитат да са някъде сами и да създават нещо, без да бъдат обезпокоявани и после по възможност да го покажат пред повече хора, но само това което съм създал, а не това - кой съм аз.

След почти 10 години мълчание, "безименният артист" избира да се върне, след като вижда захвърлен до кофа за боклук портрет на Васил Левски. „Обзе ме страх, обзе ме ярост, когато видях изхвърления на боклука портрет на Левски.

Страхувам се, че много неусетно сме започнали да забравяме героите си. Не можех да си обясня кой, как и защо е изхвърлил портрета на Апостола. Не може старите портрети да нямат вече място в новите ни сгради и домове”, разказва „Човекът без име”.

Решава да си купи клавиатури, много клавиатури, да махне бутоните им и да ги превръне в бои за последната си картина. 

Въпрос:  Защо реши да направиш образа на Васил Левски от клавиатури?

„Човекът без име”: Исках да покажа, че технологиите могат да помогнат в това да съхраним спомена за героите ни и да ни обединяват. Просто трябва да натискаме клавишите с една обща цел.

Отне ми 62 дни да поставя всеки бутон на правилното място, но се случи нещо прекрасно. Но се случи, нещо прекрасно получих имейл от учителка, която е прожектирала видеото пред нейните ученици. Срещу два месеца работа спечелих 4 минути внимание от най-важните хора за нашето бъдеще.

Докато работи често си представя Апостола. „Представям си, че всъщност е много по-голям отколкото мислим ние и съм сигурен, че ние знаем, много малка частица от това, което е бил той”, посочи творецът, а в отговор на въпроса какво би попитал Апостола,  заяви: „ Как да бъдем повече като него!”
nova.bg