/ Георги Димитров
В специална декларация от името на четирите формации в коалицията от трибуната на Народното събрание беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев. Декларацията бе от името на управляващото мнозинство - "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България"

От парламентарната трибуна председателят на ПГ "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров настоя, че с оставката си главният прокурор ще поеме отговорност за своите действия и ще даде възможност на българската прокуратура да изпълнява пълноценно конституционните си функции в защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата, и свободите на гражданите. След декларацията депутатите от управляващото мнозинство станаха на крака и му ръкопляскаха.

ГЕРБ: Съдебна реформа не се прави с декларация, а със законопроекти


Иначе като мотиви в декларацията бяха изтъкнати редица констатации от международни доклади и документи на Европейския съюз.

Гюров визира системно ниските нива на обществено доверие към главния прокурор според обществено проучване на Алфа Рисърч, масовите граждански протести, бездействието на прокуратурата и нейното ръководство за разследване на случаите на корупция по високите нива на властта, довели до налагането на безпрецедентни санкции по закона Магнитски, които по думите му увреждат международния авторитет на страната, както и липсата на ефективно разследване по дела с висок обществен интерес, сред които "източването и фалита на КТБ, казусът с Апартаментгейт, казусът с необяснимото богатство, демонстрирано в резиденцията на бившия министър-председател."

В текста на декларацията се визира избирателното активиране на ръководството на прокуратурата в съответствие с политическата конюнктура, както и редица политически мотивирани изказвания и конкретни действия на главния прокурор.

В текста се подчертава нарушаването на законови професионални и етични стандарти във връзка с огласяването на информация, придобита със специални разузнавателни средства, включително по отношение на държавния глава, както и случаи на нахлуване на въоръжени лица на пряко подчинение на главния прокурор в главната сграда на президентството и извършване на действия, отменени като незаконосъобразни от съда.

В началото на текста се посочва, че коалицията отчита, че системната ерозия на върховенството на правото в България се дължи на изграждането на олигархични зависимости между институциите, на корупцията по високите нива на властта през последните десетилетия и на липсата на ефективно разследване и упражняване на обвинителна функция от българската прокуратура.

Гешев определи исканата му оставка като кризисен пиар

Иван Гешев
Георги Димитров

Иван Гешев коментира поисканата му оставка на влизане във ВКС: "Не съм запознат, защото пътувах. Но това, което мога да кажа, е, че днес не е денят, в който да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар най-вероятно. Важният ден е процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на Захарова", заяви Гешев. 

Минути по-късно от пресслужбата на Прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се казва: 

"Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.

Според обвинението "този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България". "Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото", се казва още в позицията. 

От ръководството на прокуратурата смятат, че представената декларация има изцяло политически характер. "Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани", завършва позицията. 

 

БТА, ПРБ, НС