Червените кандидати за родния и европейския парламенти – поне магистри
Червените кандидати за родния и европейския парламенти – поне магистри / снимкa: DarikNews

Кандидатите за български и евродепутати, издигнати от БСП, ще трябва да са най-малко с образователна степен магистър. Това утвърдиха социалистите на пленума, на които бяха приети принципите, правилата и критериите за кандидатурите.

 

„Времето е много кратко, а предстоят два много тежки избора като организация дори, не само като политическо съдържание”, коментира Евгений Узунов от БСП. Той обясни, че е решено кандидатурите да бъдат обсъждани и номинирани от общинските партийни организации.

 

По време на пленума е избрана и Националната комисия за изборите на партията, която ще организира и контролира провеждането на общопартийните конференции. Социалистите предвиждат 40% от кандидатите за български и евродепутати да бъдат жени, а 30 % - хора до 35-годишна възраст.

 

„Нашата амбиция е до 24 март национален съвет да утвърди водачите на листите”, заяви Узунов.

 

Социалистите се надяват до 25 април да са готови кандидатските листи. На заседанието на Висшия съвет е решено още депутатите да се отчетат пред структурите на партията, които са издигнали кандидатурите им, а след това да бъде оценено свършеното от тях.