/ пресцентър, НС
Председателят на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева се срещна с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Двамата обсъдиха двустранните отношения, сътрудничеството между парламентите на двете страни и търговско-икономическите връзки. Това съобщиха от пресцентъра на НС.

Те дадоха висока оценка на сътрудничеството между парламентите на двете страни, като са изразили надежда тези добри контакти да продължат и в бъдеще. Цвета Караянчева е отбелязала, че през 2020 г. предстои нейно посещение в Турция по покана на председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп.

Турският външен министър е подчертал значителната роля на парламентарната дипломация и е отбелязал положителните резултати от междупарламентарните срещи. Цвета Караянчева е припомнила, че Комисията по външна политика на Народното събрание бе домакин на първата тристранна среща на комисиите по външна политика на България, Румъния и Турция в края на ноември 2019 г. През април тази година следващата среща в този формат ще бъде в Анкара.

Турският външен министър: България и Турция се превърнаха в център на енергийната сигурност

По време на разговора е било отбелязано, че съществува значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговско-икономическите отношения. "За България важни сфери за сътрудничество са икономиката, енергетиката, вътрешната сигурност и земеделието, е подчертала Караянчева. Турските инвестиции в страната ни са значителни, ние предлагаме много добри условия за привличане на инвеститори".

Турският външен министър е доволен от възможностите, които България предлага и се надява броят на турските инвестиции на расте.

Борисов: За България е важно да има стабилни и устойчиви отношения с Турция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Цвета Караянчева е дала висока оценка за приноса на Турция към въпросите на миграцията и на нивото на двустранно сътрудничество в тази област, осигурило нулев натиск върху общата ни граница.

Караянчева е посочила, че нашата страна разглежда Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) като водеща политическа рамка за регионално сътрудничество и основната регионална платформа за европейска и евроатлантическа интеграция на Западните Балкани.

В срещата днес са участвали председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и председателят на групата за приятелство "България-Турция" Ахмед Ахмедов.