Чакъров ще съдейства за възстановяване на Дуранкулашкото езеро
Чакъров ще съдейства за възстановяване на Дуранкулашкото езеро / netinfo

Министър Джевдет Чакъров ще съдейства за намиране на средства за възстановяване на пропадналата дига на защитената местност Дуранкулашко езеро, съобщи Министерството на околната среда и водите.

По разпореждане на министър Чакъров експертна комисия ще оцени щетите и ще му представи протокол. В комисията участват експерт по биоразнообразието и финансов експерт от РИОСВ-Варна и хидроинженер от Басейнова дирекция-Варна, както и експерти от община Шабла, която е собственик на хидротехническите съоръжения и отговорна за възстановяването на дигата.

На 17 октомври 2006 година при контролна проверка от охраната на северните защитени територии към РИОСВ-Варна в защитена местност "Дуранкулашко езеро" е установено, че е пропаднало хидротехническото съоръжение за изпускане на езерните води и изтича вода от езерото към Черно море.

Предполагаемата причина е подкопаване на съоръжението от езерните води, вследствие на което се е разрушила бетоновата основа. На около 2 метра е пропаднала каменната стена, която разделя морето от езерото.