Цачева и Миков си размениха реплики заради отсъствието на министри
Цачева и Миков си размениха реплики заради отсъствието на министри / netinfo
Цачева и Миков си размениха реплики заради отсъствието на министри
55194
Цачева и Миков си размениха реплики заради отсъствието на министри
  • Цачева и Миков си размениха реплики заради отсъствието на министри

За пореден път опозицията и председателят на парламента Цецка Цачева се скараха по време на парламентарния контрол. Повод стана искането на социалистите да стане ясно защо министри не се явяват на контрола, въпреки че има депутатски въпроси и питания към тях.

Първо, от БСП питаха защо земеделският министър Мирослав Найденов не идва, а още от 12 юни има зададени въпроси към него. Цачева увери, че той ще вземе участие в контрола следващата седмица. След това социалистите поискаха да знаят защо вицепремиерът Симеон Дянков също не идва.

Депутатът от БСП Михаил Миков каза: „Миналия четвъртък - 5 юли, ръководещият заседанието г-н Шопов информира Народното събрание, че министър Дянков няма да участва в петъчния контрол поради отпуск. Какво беше моето учудване и на гражданите от Видинска област и град Белоградчик, когато той пристигна с правителствения хеликоптер в Белоградчик! Или министър Дянков е излъгал премиера, че има някакви важни държавни дела, за да ползва правителствения хеликоптер, или е излъгал НС, че е в отпуск, а той е по някаква важна държавна задача".

Цецка Цачева попита: „Имам ли Вашето съгласие да предложа на народните представители и гражданите на какви основания и поради какви причини са отсъствали министри от тройната коалиция, защото в стенограмите всичко ясно е казано. Както е известно, чета много внимателно, но вие твърдите, че всичко е било много точно, ювелирно на основание правилника. Ще съжалявате, когато издавя тези данни, г-н Миков".

Павел Шопов от „Атака": „Искам да не се остане с впечатлението, че аз съм човекът, който прикрива министъра, защото съм просто регистраторът на факта и съм задължен да прочета онова, което е подадено от администрацията на Народното събрание".

„Странно как, когато заместник-председател е председател и председателства, е само ням регистратор на факти, а във всички останали случаи председателят прикрива министрите. Но това е друга тема", отвърна Цачева.