Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на майор Георги Петров от заеманата длъжност „военен следовател“ във Военно-окръжна прокуратура – София заради осъществявана от него възмездна букмейкърска дейност, несъвместима със заеманата длъжност в орган на съдебната власт. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
 
Искането се основава на информация, събрана при извършена от Военно-апелативна прокуратура проверка.
 
Установено е, че след успешно завършено обучение за букмейкър, след 27 април 2018 г. и към настоящия момент майор Георги Петров работи като букмейкър по договор за възлагане и извършване на букмейкърска дейност и споразумение за ползване на терминал в букмейкърски пункт.
 
Военният следовател Петров извършвал дейност по събиране на залози за участие в хазартни игри и изплащане на печалби на участниците в игрите, срещу възнаграждение от 5% от брутната сума по направените залози.
 
Установено е също, че майор Петров е бил упълномощен от дружество, собственост на неговата съпруга и е разпространявал билети за моментална лотарийна игра срещу месечно възнаграждение в размер на 6% от стойността на продадените лотарийни билети.
 
Главният прокурор Сотир Цацаров настоява Прокурорската колегия на ВСС да вземе решение за освобождаването на майор Георги Петров от заеманата длъжност „военен следовател“ във Военно-окръжна прокуратура – София, тъй като осъществяваната от него възмездна букмейкърска дейност е несъвместима със заеманата длъжност в орган на съдебната власт, съгласно чл. 195, ал.1 т.4 от Закона за съдебната власт.
Агенция Фокус