Български военни летци се подготвят за съвместни задачи с US пилоти
Български военни летци се подготвят за съвместни задачи с US пилоти / netinfo

Български военни летци се подготвят да отработват елементи за съвместно изпълнение на задачи със свои американски колеги по линия на НАТО. Това съобщи новият началник на Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, полковник Анатоли Кръстев.

Той уточни, че съвместните полети ще започнат от 8 октомври и ще продължат три седмици. Българските ВВС ще участват със самолети Ел-39 и "Пилатус" от летище "Долна Митрополия", поясни Кръстев. Американските летци са от италианска авиобаза.

Ще бъдат изпълнявани типови бойни задачи по стандартите и документите на НАТО. Практика стават смесените екипи и съвместни полети по линия на алианса, за българските летци ползата е голяма да се отработват задачи, които подобряват съвместимостта, да ги учат да мислят в една посока със своите колеги от САЩ, коментира началникът на базата.

Той отбеляза, че български пилоти изпълняват различни миротворчески мисии по света. Един от офицерите скоро се е завърнал от Афганистан, а други двама са на мисии в Косово и в Етиопия и Еритрея за операции под егидата на ООН.

В учебната база в Долна Митрополия от днес започнаха прояви, посветени на 95-годишнината от Балканската война и от първия боен полет, изпълнен от българин. На 5, 11 и 12 октомври в базата ще има дни на отворените врати.