/ iStock/Getty Images
От Българския лекарски съюз (БЛС) смятат, че е необходимо да се затворят търговските центрове у нас.

БЛС отправя апел към гражданите за отговорно поведение и стриктно спазване на карантинния период, а за тези, които не го спазват, да има строго наказание.

Затварят училищата в София за седмица

Необходимо е, според БЛС, освен прекратяване на учебните занятия, да се забранят посещенията в детските градини и ясли, както и в нощни и питейни заведения след 18.00 ч.

Запазването на здравето и живота на медицинските специалисти в създалата се ситуация трябва да бъде изведено като приоритет за държавата, тъй като в противен случай няма кой да се бори със създалата се епидемична обстановка. Това се посочва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС).

България въведе извънредно положение до 13 април

От съсловната организация допълват, че следят усложняващата се обстановка в страната и увеличаването на заразените с COVID-19. Безпокойството ни става осезаемо, като се вземе предвид големия брой медицински персонал, инфектиран и заболял от коронавируса в засегнатите страни, което реално води до недостиг на медицински лица, добавят още в позицията си от БЛС.

Цялото съсловие ясно осъзнава огромната отговорност, която има в създалата се обстановка и е готово за пълна мобилизация, но това би било възможно, ако колегите са осигурени с лични предпазни средства, се подчертава още в позицията на БЛС.
БТА