Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова / БГНЕС
Затваряме училищата на територията на Столична община за срок от седмица, считано от понеделник, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в София.

„От понеделник ще може децата и учителите да работят от вкъщи онлайн. Помолих директора на столичното регионално управление да направи справка. Като цяло учениците в София, над 90% и повече, разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите. Онлайн обучение, според възможностите“, обясни Фандъкова и посочи, че е провела разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с който са обсъдили вариантите за онлайн обучение.

Детските градини в София ще продължат да работят, но при по-строг контрол и с изискване за пълна дисциплина.

"Към момента решението е да се запази режим и при нужда само посещаване на детски градини. Ще има засилен контрол на входа с изискване за пълна дисциплина от страна на родителите и връщане на деца с признаци на някакво вирусно заболяване. При необходимост имаме готовност да засилим тези мерки. Към момента нямаме такова решение“, уточни столичният кмет. 

България въведе извънредно положение до 13 април

Затварят се и публични места: театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, концертни зали, за да може да се ограничи максимално събирането на хора. Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени.

„Сега ще затворим и пазарите в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски“ – всички места, на които се струпват много хора“, посочи още кметът.

Временно спира и нощният градския транспорт.