Българската Коледа е помогнала за лечението на 124 деца
Българската Коледа е помогнала за лечението на 124 деца / снимкa: Sofia Photo Agency
Общо 124 деца са подпомогнати до 31 март тази година със средства от Българската Коледа, заяви президентът Георги Първанов. Отделената сума е в размер на 640 000 лева, предстои и разглеждане на молбите на останалите нуждаещи се. Даренията събрани от Българската Коледа през 2007 година са в размер на 3 604 430 лева, като през тази година са се увеличили най-вече приходите от малки дарения като SMS и обаждания.

На чаша вино в Президентството Георги Първанов събра участниците в инициативата Българската коледа, за да ги информира как се изразходват събраните средства:

„За пример – за 61 деца са доставени скъпоструващи лекарства, които не се финансират от държавни структури. За 46 деца с церебрална парализа и други придружаващи заболявания е осигурена допълнителна рехабилитация. 14 са децата, подпомогнати за лечение в чужбина. Медицинска апаратура ще бъде дарена на девет областни болници и пет университетски звена, Детска урология в „Пирогов”, Инфекциозна болница, Детска клиника на Александровска болница, Национална генетична лаборатория”.

Първанов заяви още, че това, което се прави чрез Българската Коледа в никакъв случай не снема отговорността от държавата, институциите и компетентните органи и не сваля техните ангажименти свързани с лечението, отглеждането и развитието на българските деца.