България се включи към споразумение между ЕС и Швейцария за борба с измамите
България се включи към споразумение между ЕС и Швейцария за борба с измамите / cнимкa: Sofia Photo Agency

България се присъединява към споразумение между ЕС и Швейцария за борба с измамите, стана ясно по време на правителственото заседание в МС. Основната цел на споразумението е увеличаване на административната и взаимна правна помощ за превенция, разкриване, преследване и ограничаване на измамите и незаконната дейност, свързана с финансовите интереси на държавите от ЕС и Швейцария.

Предвижда се между страните да се осъществява обмен на информация и доказателства, съвместни операции и други форми на сътрудничество. Документът предвижда още да бъдат посочени едно или повече централни звена от държавите членки, които да обработват исканията за административна помощ и да възлагат на компетентните органи задължителното оказване на исканото съдействие.

У нас централните органи за правонарушения, по които решението може да доведе до производство пред наказателен съд ще бъдат Върховна административна прокуратура и Министерство на правосъдието. Последното ще бъде орган за получаване и изпращане на молби по граждански дела, свързани с наказателни производства, докато наказателния съд не се е произнесъл с присъда.