Българинът, задържан с 2,5 тона кокаин в Испания, е Стоян Манов
Българинът, задържан с 2,5 тона кокаин в Испания, е Стоян Манов / netinfo

Стоян Манов е името на българина, задържан на испанския остров Ибиса с близо 2,5 тона кокаин на борда на малък кораб.

Източници на „Дарик” от българската полиция заявиха, че този канал за кокаин е с българско участие и е минавал вероятно от Колумбия през Испания и България за Холандия. Най–вероятно дрогата е трябвало да бъде нелегално разтоварена в пристанището на град Варна.

Българският гражданин бе задържан заедно с граждани на Чехия и на Хърватска на борда на кораба. Тримата са арестувани от испанската полиция. Според запознати, цената на такова количество кокаин надвишава 200 млн. евро. Наркотикът е бил открит в товарните помещения на кораб, който е пристигнал в Ибиса от Карибско море.

От Главна дирекция за борба с организираната престъпност заявиха, че са съдействали на испанските власти по случая, по който се работи повече от година. В момента българските власти проверяват дали задържаният в Испания българин е криминално проявен и у нас.

По-рано днес пред „Дарик” началникът на Отдел „Твърди наркотици” в Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност” заяви, че каналите на кокаин, минаващи през България, се контролират от българи, живеещи в Испания, Германия и Великобритания.