България скърби след кончината на патриарх НеофитТраурни церемонии и поклонения пред паметта на главата на Българската православна църква се извършват в храмове в цялата страна.

Георги Димитров

На 15 и 16 март в България е обявен Национален траур по повод кончината на патриарх Неофит. Решението бе взето от правителството

Държавният глава Румен Радев, председателят на парламента Росен Желязков и премиерът в оставка Николай Денков също се поклониха пред тленните останки на патриарх Неофит.

София

В столицата започна поклонението пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Ковчегът с тялото на патриарх Неофит е поставен в центъра на патриаршеската катедрала, а около него има бели цветя. Пред ковчега е сложен портрет на Негово Светейшество. От камбанарията на храма е спуснат дълъг траурен флаг, а опашката от миряни започна да се извива от ранните часове на деня.

Георги Димитров

Дълга опашка се извива пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". Стотици са българите, дошли да се простят с блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В храма присъстват митрополити от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, епископи и духовници. Много вярващи чакат пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и вътре в нея, за да се поклонят и да отдадат почит пред българския патриарх Неофит.

Преподаватели в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски” със спомен за патриарх Неофит. В ефира на „Здравей, България” те разказаха как ще запомнят Негово Светейшество.

За нас той беше дядо Неофит. Скъсяваше дистанцията със студентите в Богословския факултет. Беше нашият водач. Винаги искаше да се чувстваме добре. Истински преживяваше събитията и може би това съсипа здравословното му състояние. Много пъти беше сам, не всички митрополити бяха заедно”, каза доц. Екатерина Дамянова, богослов в СУ „Св. Климент Охридски”.

Негово Светейшество патриарх Неофит напусна този свят и това е загуба не само за християните, но и за целия български народ. Той ръководеше Българската православна църква с мъдрост и аз съм убеден, че той постави едни основи, след които тази мъдрост ще продължи да съществува и ще съпътства целия български народ, защото, когато един човек направи нещо добро, дори и той да си отиде, това добро остава след него. Това каза пред журналисти главният мюфтия Мустафа Хаджи, който дойде да се поклони пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Йерусалимският патриарх Теофилос III изказа своите най-искрени съболезнования, се казва в писмо до Българската православна църква.

„След като бяхме уведомени за изпращането на блажения Софийски митрополит и патриарх на цяла България г-н Неофит, изразяваме съболезнования на Светия Синод и на целия състав на Българската църква“, се казва в писмото на духовният глава на Църквата на Божи гроб изпратено до Светия Синод на БПЦ.

Патриарх Теофилос III подчертава заслугите на патриарх Неофит към православния свят. „Нашият блажен брат в Христа служи на Патриаршията на България с ревност и всеотдайност и допринесе за единството на нашата Една, Свята, Католическа и Апостолска Православна Църква“, се посочва в писмото.

Йерусалимският патриарх се моли за упокоение на душата на патриарх Неофит, който ни напусна на 13 март след продължително боледуване. „Сега, след като отброи този тленен живот, той се движи към вечния и непреходен ден на Възкресението Господне. „Защото ако сме се съединили с Него чрез смърт, подобна на Неговата, ще се съединим и чрез възкресение, подобно на Неговото“ (Рим. 6:5)“, се казва в още в съболезнователния адрес.

Не само България, а и целият православен свят загуби своя духовен лидер. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Преди това той се поклони пред тленните останки на патриарх Неофит в катедралата „Св. Александър Невски“.

„Бог да го прости нашия отец - негово светейшество българският патриарх Неофит. Рядко срещан, добросърдечен добротворец. Истински духовен архипастир“, каза Цонев. Той изпълни със смисъл новозаветната христова заповед да любите един другиго, защото той обичаше паството си, добави той. По думите му ще запомним патриарх Неофит като истински духовен водач.

Георги Димитров

„Помня го от 6-7 годишна. Дядо Неофит беше съученик на баща ми в Софийската духовна семинария в Черпиш. Всички семинаристи бяха много близки. Патриархът никога не каза лоша дума за някого. Около него нямаше скандали”, заяви Ана-Мария Кръстева, журналист от БНР.

Пловдив

В митрополитската църква „Света Марина” в Пловдив още от рано сутринта бият траурни камбани. Пред храма се събраха множество хора, дошли да отдадат почит на покойния патриарх Неофит. Те запалиха свещ пред портрета на Негово Светейшество.

Георги Димитров

„Храмът ще остане отворен до 19.00 ч. Поставили сме специален свещник до портрета на блаженопочиналия български патриарх”, заяви енорийският свещеник отец Виктор Христев.

Плевен 

Честванията за празника на Плевенския гарнизон, които трябваше да се състоят днес, се отменят заради обявения Ден на национален траур след кончината на патриарх Неофит. Това съобщи Валя Минкова от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". 

В Деня на национален траур знамената пред обществените сгради в Плевен ще бъдат свалени наполовина, казаха за БТА от общината. Оттам призовават планираните чествания и тържествени прояви да бъдат отложени.

Добрич

Свещеници от Добричката духовна околия отслужиха панихида в памет на Негово Светейшество патриарх Неофит Български и Софийски митрополит, който почина вечерта на 13 март. В храм "Св. Георги" в Добрич присъстваха и десетки миряни. 

БТА

Архиерейският наместник на епархията отец Георги Дочев призова християните да запалят свещ и да се помолят за душата на покойния патриарх. 

БТА

"Патриарх Неофит бе добър наставник и духовник. Не бързаше да говори, но всичко, което казваше бе много добре обмислено, без нищо случайно или излишно", каза отец Георги. Имал съм няколко срещи с патриарх Неофит и мога да кажа само хубави неща. Той ще остане в историята на Българската православна църква като един мъдър ръководител, който не вземаше прибързани решения, посочи свещеникът. 

БТА

Варна

Знамената пред институциите във Варна са спуснати наполовина заради обявения траур в памет на патриарх Неофит.

БТА

БТА

БТА

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, NOVA, БГНЕС