Четири министерства – на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на външните работи и на иновациите и растежа, работят за улесняване на процеса за привличане на висококвалифицирани кадри в България.

Това съобщи премиерът акад. Николай Денков по време на форума „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“, който се проведе в Шумен.

В него участваха също министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката проф. Галин Цоков, на икономиката и индустрията Богдан Богданов и на иновациите и растежа Милена Стойчева, както и над 100 представители на бизнеса. Събитието беше излъчено на живо във ФБ страницата на Министерския съвет.

Висококвалифицираните специалисти могат да ускорят развитието на високотехнологични производства и да повишат тяхната ефективност. Това би довело до ръст на заплатите в нашата страна, посочи министър-председателят.

„Колкото и кадри да привлечем от чужбина, ако доходите в България останат ниски, те ще търсят възможност за реализация в други държави. Затова наши основни приоритети са повишаване на квалификацията, развитие на високотехнологичния бизнес, привличане на българите от чужбина, защото всички искаме да живеем добре в своята държава“, заяви акад. Денков.

Успоредно с улесняването на достъпа до българския трудов пазар на работна ръка отвън и оптимизирането на сроковете за бизнеса е важна и интеграцията на тези хора, подчерта министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той посочи, че дългосрочното решение на проблема с недостига на кадри е друго - развитие на човешкия потенциал в България чрез програми за преквалификация, чрез дуално обучение, дори чрез релокация на работници и специалисти от един регион в друг. Разчитаме на нови инвестиции за повишаване на ефективността на икономиката, подчерта министър Богданов.

Министър Богданов: Нужни са реални действия за осигуряване на кадри за бизнеса

Университетските консорциуми с участие на бизнеса, изследователските университети, студентските и ученическите практики във фирми са само част от добрите примери за връзка между работодатели и обучавани, които сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. „Една от най-успешните програми е „Студентски практики“. В новия програмен период на програма „Образование“ тя ще се награди с още един модул - за дуално обучение във висшето образование. Той ще даде възможност обучението на студентите и изследванията в науката да се интегрират с развитието на бизнеса“, заяви министърът.

Изграждането на няколко иновационни долини в страната ни е един от приоритетите на Министерството на иновациите и растежа. „Стремежът на министерството е да ребрандира България като място за иновации и правене на бизнес с висока добавена стойност, където се развива интелектуалният капитал“, каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Тя съобщи, че всички договори с одобрените фирми, кандидатствали по процедурите от Плана за възстановяване и устойчивост, вече са сключени. 221 фирми от Североизточна България получават за проектите си по процедурата „ИКТ и киберсигурност“ общо над 4 млн. лв., а по процедурата „Технологична модернизация“ одобрените компании от региона са 101. Между тях ще се разпределят общо близо 24 млн. лв.

От началото на годината: Над 17 000 младежи са започнали работа

„В предходния програмен период близо 4400 работодатели от областите Шумен, Варна, Добрич, Разград и Търговище са получили над 120 млн. лв. подкрепа от европейския и от държавния бюджет за инвестиции в запазване, но и в създаване на нови работни места. Благодарение на тези средства около 47 000 работници и служители са получили работа“, заяви по време на дискусията министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя подчерта, че над 1 млрд. лв. са предвидени за адаптиране на работната сила към новите изисквания на пазара на труда за периода 2023-2027 година.

Днешният форум е обща идея на премиера и посланичката на Република Турция в България Айлин Секизкьок, която също участва в него. Тя сподели, че в нашата страна работят 70 големи турски компании, които са инвестирали 2,5 млрд. евро. Те осигуряват препитание на 15 000 българи.