Темида, съд, решение
Темида, съд, решение / Списание Мениджър
България е предала на Гърция седем българи, замесени в организирана престъпна група за телефонни измами, съобщи МВР. По първоначални данни в групата са участвали над 20 души - българи и гърци, които са извършвали измамите на територията на Солун през май и юни 2015 г.

Задържаха 5 българи, ограбили десетки хиляди евро с ало-измами в Гърция

Групата е действала основно по две схеми - едната е била свързана с внезапен здравословен проблем на роднина, настанен в болница и нуждаещ се от пари за лечение. При другата се твърдяло, че близък е претърпял пътен инцидент със загинало дете и се нуждае от средства, за да избегне ареста и да заплати разноски по лечение на пострадалите.

Заловиха петима измамници, действали в Гърция

Измамниците подбирали жертвите си предимно сред възрастни хора, като им се представяли за лекари, адвокати или роднини. За да ги поставят под напрежение и да не им позволят да се свържат с техни близки, още по време на телефонния разговор двама отивали на съответния адрес, потвърждавали неверните данни и обяснявали, че са изпратени от същия човек.

Групата атакувала общо 34 възрастни хора и успяла да заблуди 14 от тях, като им отнела различни суми пари и ценни вещи. По първоначална информация общата сума, която измамниците са придобили и са опитали да присвоят се равнява на 257 640 евро, както и скъпоценности на неустановена стойност.

Варненка даде 60 бона на телефонни измамници

Лидерът на групата е задържан в Банско в началото на миналата година. Той е бил с двойно гражданство - българско и кипърско. В края на януари тази година останалите седем българи са издирени и задържани в Русенска и Великотърновска област.

Операцията е съвместна между ГД "Национална полиция" и Дирекцията на полицията в Солун.