/ МВнР, пресцентър
През първия ден от посещението си в Ню Йорк министърът на външните работи Иван Кондов се срещна в ООН и с министър-председателя и министър на външните работи и емигрантите на Палестина Мохаммад Мустафа, съобщиха от Министерството на външните работи. 

Иван Кондов увери своя събеседник, че българската страна следи с дълбока загриженост развитието на ситуацията в Близкия изток и ще продължи да работи в посока подкрепа на усилията на международната общност за деескалация на конфликта между Израел и "Хамас", прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, все още държани в Газа, и за установяване на траен и справедлив мир в региона. 

В края на първия ден от посещението си в Ню Йорк, заедно с министър-председателя Димитър Главчев, Кондов бе почетен гост и на организираното от Генералното консулство в Ню Йорк за българската общност честване на Деня на независимостта.

Лидери от повече от 130 държави ще се срещнат утре в централата на ООН в Ню Йорк, за да участват в Общополитическите дебати по време на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН.

Общите дебати, част от Седмицата на високо равнище, се провеждат от 24 до 30 септември, и в тях ще вземат участие държавни глави и правителствени ръководители от цял свят. Българската делегация ще бъде ръководена от президента Румен Радев.

Тазгодишната тема при дебатите е "Да не пренебрегваме никого: да действаме заедно за утвърждаване на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за сегашните и бъдещите поколения". Участващите в дебатите обикновено говорят по нея, преди да започнат да говорят по избрани от тях въпроси.

Очаква се конфликтът между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" в ивицата Газа, войната на Русия в Украйна и събитията в Судан да доминират на годишната среща на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
МВнР, Димитър Абрашев, БТА