/ БТА
Румънското министерство на правосъдието съобщи в четвъртък, че е било помолено от българските съдебни власти да обясни условията на задържане на Елена Удря, ако тя бъде доведена в Румъния, за да изтърпи 6-годишната си присъда, съобщава „Румъния Инсайдер“.

Румъния поиска от България да екстрадира Удря, след като с окончателно решение на съда министърът на външния туризъм беше осъдена на 6 години затвор и конфискация на имуществото ѝ.
Заловена в България на път за Гърция, Удря иска убежище в Гърция, като твърди, че в Румъния ще бъде подложена на политическо преследване. До изясняване на обстоятелствата Удреа ще остане в ареста в България, постанови Софийският апелативен съд в четвъртък.

"В румънския затвор съществува реална опасност за физическата ми неприкосновеност, тъй като това дело, започнато срещу мен, е политическо", твърди Елена Удря, цитирана от Hotnews.ro.

БГНЕС припомня, че пред съда защитата на бившата румънска министърка – адвокатите Анева и Станов, обявиха, че Удря е получавала заплахи за живота си, че ако влезе в румънски затвор, ще бъде убита или ще бъде заразена със СПИН.

Според българските магистрати, има опасност тя да се укрие, ако мярката ѝ бъде изменена от българския съд - тя е търсена именно за изпълнение на присъдата от румънските власти. Здравословното състояние на Елена Удря позволява нейния престой в ареста, още повече, че българският съд работи с изключителна бързина по случая, подчертаха магистратите.
БГНЕС