България отдаде почит на Васил Левски и подвига му. С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София бе почетена паметта на Апостола на свободата по повод 151-годишнината от обесването му.

На 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в покрайнините на София от турските власти, сочи информация на отдел „Справочна“. По традиция  всяка година на 19 февруари се отбелязва годишнината от смъртта му, когато в цялата страна се организират тържествени чествания. 

София Васил Левски
БТА

Застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка – пробуди порива към свобода, заяви президентът Румен Радев в словото си по време на церемонията. 

Президентът: В оскотялото ни време на ротация на ценности, сред брокери на нашата несвобода, Левски изглежда болезнено невъзможен

Не сме там, където Левски е искал да бъдем, и затова трябва да се борим, каза пред журналисти премиерът Николай Денков.

Васил Левски е образ на обединение, каза кметът на София Васил Терзиев по време на възпоменателната церемония и посочи, че всички представители на институциите в страната ни са се събрали пред паметника на Левски.

София Васил Левски
БТА

Пръв Левски прозря простата истина, че, ако искаме да бъдем уважавани, сами трябва да решаваме проблемите си, отбеляза ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев.

Почит на Апостола отдадоха и вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Росен Желязков, народни представители, министри, представители на съдебната власт, военни, духовници, дипломати и граждани. В края на възпоменателната церемония присъстващите коленичиха и запазиха мълчание в памет на Апостола на свободата.

София Васил Левски
БТА

Вчера и днес в различни градове по света и в България беше отбелязана годишнината от обесването на Васил Левски.

София Васил Левски
БТА


В Къкринското ханче

венци и цветя бяха поднесени в двора на ханчето пред паметника на Левски до вековния бряст - свидетел на залавянето му. Присъстваха и представители на местната и централна власт, институции, ученици.

Премиерът за словото на Радев: Тази игра на думи беше много неподходяща днес

БТА


Дворът на ханчето се изпълни и с много семейства, дошли със своите деца, за да им разкажат за делото на Апостола, но и за последния му път.

Факелно шествие преминава по централните пешеходни улици на Бургас

по повод отбелязването на 151 годишнината от гибелта на Васил Левски.

БТА


В инициатива се включват стотици ученици от 13 бургаски училища както и граждани, които желаят да отдадат почетта си към делото на Апостола. Организатор на събитието е Община Бургас.

БТА


Васил Терзиев: Свободата често има недоброжелатели - понякога вътрешни, понякога външни


С церемония по поднасяне на цветя и венци, едноминутно мълчание на колене, кърджалийци отдадоха своя почит към Апостола на свободата Васил Левски и отбелязаха 151 години от неговото обесване.

БТА

 

БТА

 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БТА