Румен Радев

Румен Радев след изборите
БТА

"Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна, за скъсване с корупцията, грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта", заяви в първия си коментар след изборната победа Румен Радев.

Според президента разумът и родолюбието са надделели над апатията и лъжата

"Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо, не се сбъднаха. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя. Въпреки огромните пари, инсинуациите, пропагандата, фалшивите новини и режисирани скандали, които се мъчеха да спрат хората да гласуват, хората излязоха и гласуваха", посочи още Радев.

Анастас Герджиков

Герджиков
БТА

Упреци, че "целият държавен апарат е работил за предизборната кампания на Румен Радев" отправи след края на балотажа проф. Анастас Герджиков, който загуби изборите.

"Нашите съперници непрестанно в продължение на 40 дена повтаряха само, че ние сме свързани с дадени хора и дадени партии. В същото време силовите министерства действаха в негова полза, вътрешният министър не само се занимаваше с това, но беше и като говорител на предизборния щаб на действащия президент. Преди дни дори си позволи да прави инсинуации, като каза, че вота в Турция ще е толкова масов, че ще обезмисли изборите тук. А видяхме, че секциите в Турция бяха празни", допълни Герджиков. 

Анастас Герджиков: Целият държавен апарат беше впрегнат в полза на кампанията на Радев

Въпреки всичко двамата кандидати се поздравиха един друг. Герджиков обяви, че няма планове да се развива в политиката и се завръща в Софийския университет.

Деница Сачева

Деница Сачева
БГНЕС

От ГЕРБ обявиха, че не съжаляват, че са подкрепили именно кандидатурата на Анастас Герджиков на президентските избори и не отчитат като грешка това, че не са издигнали техен претендент на изборите. "Кандидатурата на проф. Герджиков беше достойна. Не съжаляваме, че го подкрепихме. По отношение на обединението на хората, той работеше с градивни тези, а не с разделение", коментира Деница Сачева от ГЕРБ.

Василев и Петков: Промяната ще продължи, ние сме готови да работим с този президент

Кирил Петков и Асен Василев

Кирил Петков
БГНЕС

Лидерите на "Продължаваме промяната" обявиха, че вече са "запретнали ръкави за работа" и ще продължат да работят с Румен Радев. "Днес вярваме, че промяната наистина ще продължи заедно. Ние сме готови да работим с този президент, знаем как той работи, знаем, че той слага България над всичко. Така че запретваме ръкави. Чака ни много работа, но заедно ще успеем", заяви Кирил Петков. 

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова
БГНЕС

"Смазваща разлика. Поздравяваме победителите Румен Радев и Илиана Йотова. Поздравяваме и социалистите, които гласуваха за тях", заяви в първия си коментар след балотажа Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Надявам се политическата обстановка да успокои и да се захванем за работа

Тя пожела успешен нов мандат на държавния глава и също обяви готовност за продължаване на преговорите за правителство.