/ БТА
Мога да кажа честито на победителите Румен Радев и Илиана Йотова. Надяваме се в следващите 5 години да се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози от послдните седмици.

Това заяви Анастас Герджиков в първи коментар след балотажа на президентските избори. Според социолозите професорът губи надпреварата с Румен Радев.

Exit Poll: България избра президент - Румен Радев печели балотажа

Проф. Герджиков обяви още, че "целият държавен апарат е работил за предизборната кампания на Румен Радев". "Нашите съперници непрестанно в продължение на 40 дена повтаряха само, че ние сме свързани с дадени хора и дадени партии. В същото време силовите министерства действаха в негова полза, вътрешният министър не само се занимаваше с това, но беше и като говорител на предизборния щаб на действащия президент. Преди дни дори си позволи да прави инсинуации, като каза, че вота в Турция ще е толкова масов, че ще обезмисли изборите тук. А видяхме, че секциите в Турция бяха празни", допълни загубилият кандидат.

Деница Сачева: ГЕРБ не съжалява, че подкрепи Анастас Герджиков

Той обяви, че няма намерение да продължи политическата си кариера, а плановете му са да се завърне в Софийския университет, където по думите му идните дни с колегите си ще решат как ще продължи работата му като ректор на ВУЗ-а.

"Искам да благодаря на партиите, които ни подкрепиха, на кандидатпрезидентите, които между двата тура казаха думи в наша подкрепа и най-вече искам да благодаря на всички български граждани, които гласуваха за нас на първия, а след това и на втория тур", допълни проф. Герджиков.

И увери: „Гласовете за нас няма да останат напразно. Уверявам ви, че ние ще намерим начин да продължим.”

Анастас Герджиков избори и нещата, които според него са му попречили да спечели президентските избори.

"Основната вина за това, че ние не получихме по-добър резултат е наша", заяви Герджиков и добави, че избирателна активност е главен проблем, както и фактът, че хората не вярват на никого".

"В повечето случаи нашите послание се харесаха от хората, дори нашите от опоненти, включително Радев ги заимстваха. Кампанията на Радев беше да ни идентифицират с една определена партия, в този контекст нямаше кампания, коментира още той. 80% от българите не са представени. Да ги обвиняваме, че те не искат да се включат в политическия живот е неправилно. Те не искат да се включат в него, защото той е такъв какъвто го виждаме. Хората не гласуват, защото не искат да участват в нашата партийна политика", допълни той.

По думите му са се опровергали твърденията, че гласоподавателите на ДПС ще гласуват за него.

Според Герджиков той и Невяна Митева са повлияли значително за промяна на политическия стил в България.


Очаквайте още подробности.