/ БГНЕС
мазваща разлика. Поздравяваме победителите Румен Радев и Илиана Йотова. Поздравяваме и социалистите, които гласуваха за тях". Това заяви в първия си коментар след балотажа Корнелия Нинова.

Тя пожела успешен нов мандат на държавния глава, който спечели изборите срещу проф. Анастас Герджиков.

"Дано сега политическата обстановка да се успокои и да се захванем със сериозна работа и съставяне на правителство, което да решава кризите. За това настоява и самият президент", допълни Нинова.

И нарече "разумни" компромисите, които БСП е готова да направи в предстоящите преговори за кабинет. Лидерът на левицата подчерта, че до момента разговорите, които се водят с Кирил Петков и Асен Василев са за реализация на пълен четиригодишен мандат. Корнелия Нинова обаче не смята, че формулата "десни политики за ляво управление" е добра идея.

"Все пак в разговорите ще търсим златното сечение. Но в кризите сега има нужда от много социални политики. Планирали сме политиките си за четиригодишен мандат. Истинската промяна на предишния модел не се е случила още изцяло, трябва да се изкоренят лобистките закони, да се промени системата на здравеопазването, съдебната власт", допълни Нинова.

По думите й преговорите за бъдещото управление започват от вторник. Лидерът на БСП в оставка каза още, че на 22 януари левицата ще има Конгрес и който бъде избран за председател, той ще изпълнява решенията на колективните органи.

"Ние имаме решение на БСП, че присъединяването на РС Македония не може да бъде за сметка на българската история и историческите факти", уточни Корнелия Нинова запитана за компромисите, които няма да направи в хода на преговорите за правителство.