/ iStock/Getty Images
Покривът на зала "Младост" тече при всеки дъжд
Съчетания с кофи, не с обръч, не с бухалка, лента или топка. Под течащ покрив, върху мухлясващ под, понякога - без ток. Спортна зала „Младост” в Бургас. Там се създават шампиони, но в лоши условия.

Екип на NOVA заварва момичетата да танцуват между кофите. На тъмно. Ток няма от няколко чака. “Слагаме кофи,трябва да ги обикаляме отвсякъде, за да можем да си изработим поне съчетанията”, споделя Анелия Желязкова, състезателка в СКХГ „Олимпия”-Бургас.

Условията са много тежки. Поне 40 кофи най-малко слагаме, когато вали дъжд. Дъждът теме по стените,отгоре от лампите,не знам как не става късо съединение. На другия ден пускаме  вентилатори, за да може да се изсуши килима. Обаче миризмата е ужасна. Повечето от децата правят ларингити”, обяснява Лиляна Ламбова.

Зимата е най-важният сезон за момичетата. В началото на годината обикновено се провеждат състезанията за националните квалификации, на които се определя категорията на всяка една от състезателките. „За съжаление нямаме избор.Това ,което можем да направим в най-лошия момент е да ги спрем просто от тренировка и това нарушава подготовката ни”, коментира Елена Симеонова, президент на клуба.

Спирането на тренировъчния процес на практика бил най-малкият проблем. Кофите на килима по време на дъжд водели до контузии. „Естествено, че крие рискове.Следствие на течовете в залата, които са от покрива,в момента няма как да ви го покажа,дюшемето отдолу е изгнило и понякога при скоковете самите дъски се пукат.”, допълва Симеонова.

Едмонд Назарян на българска земя: Всеки път тренирам, за да донеса такава радост (СНИМКИ/ВИДЕО)

Потърпевша преди няколко години от огъване на дъска под килима е една от състезателките на клуба. „Тогава се готвехме за състезание и госпожата ни беше оставила да се приготвяме. И тогава скачах един скок и една дъска под мен се огъна и аз паднах и тогава много ме заболя”, разказва състезателката Гергана Стамболиева.

20 минути след пристигането на екипа ни, токът е пуснат. Това обаче не може да осигури нормална работна атмосфера за треньорите, които се опитват да създават шампионки сред кофи, мухъл и мизерия.

Спортна зала „Младост” в Бургас е построена през 1987 година. Стопанисва се от общинското предприятие „ Спортни имоти”. „Аз лично не съм подавала сигнали, но родителите са тези ,които са  били ентусиазирани през годините и са подавали сигнали.За съжаление резултатът е непроменен”, коментира Елена Симеонова.

От Общината знаят за течащия покрив на залата. Обясняват, че са правени частични ремонти на тренировъчните зали по художествена гимнастика ,които се ползват от два клуба. „За целта обаче ние трябва да преместим тренировките на всички клубове, които ползват от сутрин до вечер тренировъчната зала и допълнителните помещения. Единствената ни надежда е след приключването на изграждането на новата спортна зала „Арена Бургас”. Там в корпуса има две тренировъчни зали , да преместим всички клубове временно,може би за няколко месеца,докато направим основния ремонта на тази зала,включително и помещението, където тренира клуб „Олимпия”, коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

Очаква се новата зала да бъде готова през септември. А дотогава треньори и бъдещи шампионки и национални състезателки ще се молят за по-малко дъжд.