Бъчварова: Смяната на министри не влияе на стабилността
Бъчварова: Смяната на министри не влияе на стабилността / БГНЕС

Вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви пред журналисти, че ще се изчака кандидатура за нов министър на образованието, зад която Реформаторският блок да се обедини.

Запитана как се взе решението за оставката на Тодор Танев, тя поясни, че това е право на премиера, което е записано в коалиционното споразумение. Премиерът е преценил така, говорил е с различни хора и е поискал оставката по повод промяната на учебните планове, добави Бъчварова.

Просветният министър Тодор Танев ще подаде оставка

Тя поясни, че в коалиционното споразумение е записано, че премиерът има правото да освобождава министри, а при назначаването на нов министър, трябва да го съгласува с коалиционния партньор. „Ако коалиционният партньор не излъчи представител, премиерът има право да избере кой да назначи. Това е негово правило, ако някой не го е прочел - жалко за него", каза вътрешният министър.

Бойко Борисов поиска оставката на образователния министър

Запитана дали одобрява начина, по който премиерът поиска оставката на Танев, Бъчварова заяви, че е било правилно и го одобрява.

Тодор Танев: С моя екип сме изпълнили всичко, което се изисква от нас

Позицията на ГЕРБ към момента била, че разчита на РБ да предложи кандидатура за нов просветен министър, зад която обаче всички те да бъдат обединени. Ако не успеят, не разглеждаме сериозно този вариант, подчерта Бъчварова.

Относно евентуална кандидатура на Меглена Кунева за нов просветен министър и дали ще съумява да съчетава двата ресора, Бъчварова заяви, че съдейки по себе си - може. "Трудно е, много е трудно, но има такава възможност. Няма причина да смятам, че Кунева е неприемлива кандидатура, напротив, но е много важно зад тази кандидатура да стои целият РБ", заяви вътрешният министър и добави, че не е решение само на една партия, а на целия блок да излъчи кандидат.

Меглена Кунева е най-спряганото име за министър на образованието

Бъчварова поясни, че целите на ГЕРБ и РБ са за цял мандат и вървят напред, а правителството имало много добри резултати.

Относно това какъв сигнал е смяната на трима министри от кабинета досега, Бъчварова посочи, че дори и ремонт на половината министри не се отразява стабилността.
„Абсолютно нормално е да има такива смени. През първия мандат Борисов каза, че ще сменя министри при всяко едно съмнение за начина, по който се справят със задачите си. Това е негов стил. Смяната на министри е политическа технология, която гарантира изпълнението на програмата на правителството", каза още Бъчварова.

Източник: БГНЕС