Бъчварова: Оставката на Вучков бе неочаквана
Бъчварова: Оставката на Вучков бе неочаквана / снимка: БГНЕС, архив
Бъчварова: Оставката на Вучков бе неочаквана
78365
Бъчварова: Оставката на Вучков бе неочаквана
  • Бъчварова: Оставката на Вучков бе неочаквана

Вицепремиерът Румяна Бъчварова потвърди, че вътрешният министър Веселин Вучков е подал оставката си изненадващо в началото на заседанието и тя е била приета от премиера Бойко Борисов. Причината за оставката според нея е доклад на вътрешния министър с предложения за смени на шефовете на ДАНС и ДАТО, както и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка

„Оставката беше подадена неочаквано. Квотното разпределение на позициите в правителството остава същото. Беше позиция на министър Вучков, който се позова на едно становище на правна дирекция, което той каза, че не приема по повод на следващите стъпки при приложение на новия Закон за МВР. Премиерът прие оставката", обясни тя.

По думите на Бъчварова конкретните предложения за новите шефове на ДАНС, ДАТО и за главен секретар на МВР не са били обсъждани днес. Самият премиер е казал, че в момента не е подходящо да бъде обсъждано.

Все още не е ясно кой ще наследи Веселин Вучков, но вицепремиерът Румяна Бъчварова обясни, че се запазва квотният принцип на разпределение на министрите в рамките на коалицията. Това означава, че ГЕРБ трябва да предложи име за нов вътрешен министър.

Днес министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка. Вучков е заявил, че подава оставката си на заседанието на Министерски съвет. Оставката на вътрешния министър е била приета от премиера Бойко Борисов.

На днешното заседание на правителството се очакваше Веселин Вучков да предложи кандидатура за нов главен секретар на МВР. Предложението е необходимо и заради изискването на променения Закон за МВР, най-висшата професионална длъжност във вътрешното ведомство, да се избира по предложение на правителството и с указ от президента.