/ iStock/Getty Images
Бурни и противоречиви реакции предизвика ескалацията на напрежението между България и Русия. Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова предостави нота във Външното ни министерство, в която се казва, че Руското посолство може да бъде затворено, ако правителството не отмени решението си за изгонването на 70 дипломати. Русия е поставила и срок - това да стане до 12:00 ч. в петък. Официално потвърждение дойде и от МВнР. 

Руското посолство към Петков: Очакваме на 1 юли МВнР на България да оттегли нотите

Реакцията на премиера в оставка Кирил Петков не закъсня и той се обърна към Руското посолство да оттегли нотата: „Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота”, заяви Петков.

Генчовска: Не съм подписвала нотата за 70 руски дипломати

Външният министър Теодора Генчовска обясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати. На въпрос чие е това решение, тя каза: „Обърнете се към премиера".

"Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те са депозирани с гриф "поверително" и се намират в деловодството на Народното събрание”, поясни Генчовска. 

"Дипломатите трябва да се произнесат по въпроса с напрежението с Русия. Мисля, че политически импровизации не са най-доброто нещо". Така вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев коментира темата.

Радев призова за спешно свикване на МС заради напрежението България-Русия

Президентът Румен Радев също излезе с коментар по повод ескалацията на напрежението по оста България-Русия. 

"Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури", посочи Радев.

"Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта", каза още държавният глава. 

Коментари имаше и от представители на парламентарно представените групи в НС, които са там, тъй като междувременно се провежда и председателски съвет. 

Костадинов: Премиерът е заплаха за националната сигурност

"Нашият министър-председател е опасен за управлението на страната. Призовавам министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР, защото с действията си и едноличното си решение Петков изправя България пред жестока външнополитическа криза. Опитват се да ни превърнат в пушечно месо. Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва да бъде освободен".Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Според Костадинов се намираме в безпрецендентна ситуация, "в която държавата ни не е изпадала от 1949 г., когато късаме отношенията си със САЩ, обвинявайки ги в изграждане на шпионска мрежа", посочи той. И допълни, че само вследствие от агресивните и неприятелски действия от страна на България Русия ще скъса дипломатическите си отношения с нас.

Нормално е да има такава реакция от Руското посолство. Но България е изявила своята позиция - това е нормална практика в целия свят. Това коментира в кулоарите на парламента Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната”.

„С никого не късаме дипломатически отношения”, е неговото мнение.

От своя страна депутатът от ИТН Станислав Балабанов определи ситуацията като притеснителна. "Министерски съвет и министрите могат да върнат ситуацията, каквато е. Ситуацията е скандална", каза Балабанов. Той обвини, че за напрежението с Русия е виновен Кирил Петков.