Скандалното изказване на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски от сряда предизвика бурни политически реакции.

Ковачевски избухна: България се отнася със Северна Македония, както Русия с Украйна

Припомняме, че в сряда, по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, той заяви: "Дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна". Ковачевски отправи остри критики към България, като допълни, че страната ни не зачита решенията на ЕСПЧ и стандартите на Съвета в областта на правата на човека.

В отговор на острите думи към страната ни, президентът Радев заяви "Българите в РСМ са подложени на системен тормоз", като подчерта, че хората, които се идентифицират като македонци в страната имат еднакви права, наравно с българските граждани.

Радев: Има политическа намеса в работата на прокуратурата и съдебната власт

Коалицията ГЕРБ-СДС също коментира изказването на Ковачевски. "Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло такова отношение към държава, която последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и този на своите съседи", посочи Георг Георгиев. Той подчерта, че България е държавата, която няма да позволи нейни граждани да бъдат бити, няма да позволи да бъде сравнявана с „най-вероломните агресори на нашето време“.

ГЕРБ-СДС: България няма да позволи да е сравнявана с най-вероломните агресори

От ПП-ДБ също излязоха с коментар по казуса. акад. Николай Денков каза, че аналогията с Украйна и Русия е напълно неподходяща. „Сигурен съм, че външно министерство ще направи нужните стъпки. Редно е да се вземе отношение, но то трябва да бъде внимателно, за да няма ескалация", допълни той.

"Полза е да се намали напрежението, но такива изказвания са неприемливи”, подчерта депутатът от ПП-ДБ. Ген. Атанас Атанасов, съпредседателят на ДБ поясни, че руската и сръбската агентура правят всичко възможно, за да вбият клин в отношенията с ЕС и да попречат на влизането на РСМ в Евросъюза.

Денков за изказването на Ковачевски: Аналогията с Украйна и Русия е напълно неподходяща

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от БСП ще инициират на председателски съвет обща декларация на българското Народно събрание. "Ще се обърнем към всички парламентарни групи да я подкрепим заедно – да не бъде само от една партия, а да бъде общата воля на българското НС, с което да изразим, че осъждаме това отношение", допълни тя.

Нинова за РСМ: Подобно отношение към България е унизително, обидно и неприемливо

Лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов подчерта, че "Македония съществува до голяма стелен благодарение на България" и определи подобни изказвания като "открита провокация".

Костадинов: Подобни изказвания на Ковачевски са открита провокация


От партия "Има такъв народ" също излязоха с официална позиция. "Подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България, „като един, според северномакедонската пропаганда, истински агресор“, даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ", заявяват от партията.

ИТН с остра реакция срещу изказването на премиера на РС Македония за България

Припомняме, че двустранните отношение на България и Република Северна Македония започнаха да се влошават след като евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на фондация „Българска памет” Милен Врабевски и още трима български граждани не са били допуснати в РСМ на 6 май, защото не отговаряли на условията, записани в Закона за чужденците в страната.