Силни бури и порои, придружени с градушка и силен вятър причиниха наводнения и проблеми в част от страната. Най-сериозна беше ситуацията в Пловдив и Стара Загора.
 
Близо 40 литра на квадратен метър дъжд с градушка се изсипаха в града на тепетата за по-малко от половин час днес следобед. Заради голямото количество валежи, шахтите не успяха да поемат цялото количество вода и много места в града останаха под вода, особено ниските точки. Пороят превърна в реки улиците на града.

Проливни валежи заляха Централна и Южна България, мощна буря удари Пловдив
 
 

Ледена покривка над Пловдив

Публикувахте от Meteo Balkans в Петък, 31 май 2019 г.


Наводнени бяха подлези и сгради, много автомобили закъсаха, а придвижването по пътните артерии бе затруднено. На „Кукленско шосе“ стана и инцидент. Огромна стъклена стена падна в базата на местна фирма. Има пострадал, който е откаран в болницата.
 
 
След бурята в Пловив

Пловдив днес ! ‎Iliyan Keremidov

Публикувахте от Meteo Balkans в Петък, 31 май 2019 г.

В Пловдив са получени над 100 сигнала, които се отработват от сили на ПБЗН, Общината и доброволци. Предислоцирани са два екипа на РДПБЗН-Пазарджик с 6 мотопомпи и шестима служители. Усложнена бе обстановката в Болница „Св. Каридад“ заради избила водопроводна тръба. В лечебното заведение бе прекъснато електроснабдяването и бяха предприети мерки за обeзопасяване и извеждане на пациенти.
 
 

Пловдив, околовръстен път! Видео: Вера Димитрова

Публикувахте от Meteo Balkans в Петък, 31 май 2019 г.

Получени са сигнали за наводнения в детски градини, мазета, приземни етажи, подлези и улици. Екипите са реагирали и на съобщения за закъсали автомобили. За ограничаване на наводнението са включени 9 екипа от службите на Пловдив и Сектор СОД, допълнително е създадена организация за събиране на свободния от дежурство състав и съседни районни служби. Няма пострадали и бедстващи граждани.
 
Буря и порой имаше и в Стара Загора.

Пороен дъжд и силна буря в Стара Загора (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
 

След бурята в Стара Загора , като нивото на водата е около 1 метър

Публикувахте от Meteo Balkans в Петък, 31 май 2019 г.

След краткотраен, но обилен дъжд в града, са получени над 50 сигнала.

5 екипа отстраняваха последиците. По-сериозна бе ситуацията на бул. „Славянски“ до голям магазин, където нивото на водата достигна около 1,20 м. Изваден бе микробус с хора, както и лек автомобил със семейство с малко дете.
 
 

Отново от Стара Загора.. Чрез: "истината за СТЗ"

Публикувахте от Meteo Balkans в Петък, 31 май 2019 г.


Мазетата на Музикалното училища са били наводнени. На втория етаж в „Парк Мол“ е възникнал пожар в сервизно помещение, като не се е наложила евакуация на посетителите и огънят е ликвидиран. В целия град има множество паднали клони върху пътното платно и върху автомобили.

Има паднали клони и на пътя Стара Загора - Нова Загора. Няма данни за бедстващи хора.
 
 
Просто трагедия !

Брутална буря !!!! От Тракийски университет Стара Загора! Видео: Светослав Постолов

Публикувахте от Meteo Balkans в Петък, 31 май 2019 г.

В София, където също се изсипа пороен дъжд екипи на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” са получили 76 сигнала за произшествия, от които 31 пожара, 43 аварийно - спасителни дейности и 3 лъжливи повиквания.
 
Днес силни гръмотевични бури и интензивни валежи имаше и в Самоковско, Ихтиман, Пирдоп, Пещера. В следобедните часове силни бури вилняха и в Симеоновград, Димитровград, Харманли, Хасково, Раднево, Тополовград, Нова Загора, Раковски, Панагюрище.
 
Вечерта и през нощта също ще има интензивни валежи и гръмотевични бури, предимно в Централна, Южна и Югоизточна България. В районите с проливни валежи се очакват до 60 л/кв.м. В останалата част от страната също ще превалява.
 
На 1 юни около и следобед в много райони отново ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Температурите ще са около 22-26 градуса.