Бургаският мост вече светна в цветовете на националния трибагреник в очакване на 3 март.

По цялата му дължина върху стълбове са монтирани светлинни прожектори.

Заради динамично променящата се епидемиологична обстановка и от съображения за сигурност, общината актуализира програмата за празника.
 
Posted by Димитър Николов on Monday, 1 March 2021

Честванията ще започнат със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България, отслужена от православното духовенство в храм „Св. Св Кирил и Методий“ в 10:00 часа.

Моста в Бургас светва в бяло, зелено и червено на 3 март

В 11:00 часа ще се състои ритуалът по издигане на националния, общинския и флага на ЕС на площад „Атанас Сиреков“. През целият ден признателни бургазлии ще могат да поднесат цветя и венци пред Паметника на руските освободители, паметната плоча на генерал Лермонтов на ул. „Лермонтов“ №15 и пред паметника на Руския лазарет в Приморски парк.
 
Posted by Димитър Николов on Monday, 1 March 2021

По повод националния празник, от 13.30 часа в НХК ще бъде прожектиран първият български игрален филм „Под игото“ - на режисьора Дако Даковски, сниман през 1952 година, съхраняван в архива на РБ „П. Яворов“. Музиката за него е композирана от Филип Кутев.

В 13:30 часа, в акваторията на Пристанище Бургас ще има демонстрационна гонка с участието на яхтклубовете „Порт Бургас“ и „Черноморец Бургас“. Техни лодки ще развеят в морето националния трибагреник и ще придадат допълнителна емоция на празника.
 

Бургаският мост вече светна в цветовете на националния ни трибагреник в очакване на 3 март! Снимки: Петър Генчев

Posted by Димитър Николов on Monday, 1 March 2021

На 3 март експозициите на бургаския музей и Художествена галерия „Петко Задгорски“ ще работят при вход свободен. В галерията ще бъде експонирана фототипна изложба „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на художници-кореспонденти“ с творби от фонда на Художествена галерия-Стара Загора.