/ Община Бургас
Ще бъдат раздадени 3000 български флагчета на пл. „Тройката“
Тази година Община Бургас реши за националния празник да украси в цветовете на националния ни флаг най-разпознаваемия символ на града - Моста, съобщиха от Общината.

По цялата му дължина върху осветителните стълбове вече са монтирани светодиодни прожектори. По свечеряване на 3 март - след 18:30 часа те ще оцветят Моста в бяло, зелено и червено.

В Бургас началото на тържественото отбелязване на 143 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с което българите получават своето Освобождение, ще бъде дадено в 11.00 часа на площад „Атанас Сиреков“. Тогава ще се проведе ритуал по издигане на националния, общинския и флага на ЕС.

От 11:15 часа цветя и венци ще бъдат поднесени пред паметната плоча на генерал Лермонтов на ул. „Лермонтов“ №15 и пред паметника на Руския лазарет в Приморски парк.

От 11:30 часа при Паметника на руските освободители бургаското православно духовенство ще отслужи заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България, последвана от ритуал по полагане на венци и цветя.

Събитията, организирани от Община Бургас, ще продължат с музикален поздрав от 12.00 часа на площад „Атанас Сиреков“. Над 3000 знаменца в бяло, зелено и червено ще бъдат раздадени на жителите и гостите на Бургас на площад „Тройката“ между 11:30 и 12:30 часа.

В 12.30 часа пред Културен дом на нефтохимика можете да видите и чуете изпълнения на танцьорите от ФТА „Никола Гинов“ и Бургаски духов оркестър. По повод националния празник, от 13:30 часа в НХК ще бъде прожектиран първият български игрален филм „Под игото“ - на режисьора Дако Даковски, сниман през 1952 година, съхраняван в архива на РБ „П. Яворов“. Музиката за него е композирана от Филип Кутев.

В същия час - 13.30 часа в акваторията на Пристанище Бургас ще има демонстрационна гонка с участието на яхтклубовете „Порт Бургас“ и „Черноморец Бургас“. Техни лодки ще развеят в морето националния трибагреник и ще придадат особена красота на празника.

От 17:00 часа в Културен дом на нефтохимика концерт ще изнесе и оркестър „Горещ пясък“. На Националния празник експозициите на РИМ–Бургас и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ ще работят при вход свободен.

В галерията ще бъде експонирана фототипна изложба „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на художници-кореспонденти“ с творби от фонда на Художествена галерия-Стара Загора.

Всички събития ще протекат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Повечето от тях ще можете да гледате онлайн във фейсбук страницата на Община Бургас.
 
 2 МАРТ (вторник)
 
9:00 до 18:00 часа
Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“
Фототипна изложба „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на художници-кореспонденти“
Творби от фонда на Художествена галерия - Стара Загора

 
3 МАРТ (сряда)
 
11:00 часа
пл. „Атанас Сиреков“
Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас
 
11:15 часа
Ул. „Лермонтов“ 15 и Приморски парк
Полагане на венци и цветя на паметна плоча генерал А. М. Лермонтов и Паметник на Руски лазарет
 
11:30 часа
Паметник на руските освободители
Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя
Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго
 
12:00 часа
пл. „Атанас Сиреков“
Музикален поздрав с участието на
Хор „Родна песен“
 
12:30 часа
Пред Културен дом НХК
Празничен поздрав от танцьорите на ФТА „Никола Гинов“
 
13:00 часа
Пред Културен дом НХК
Празничен поздрав от Бургаски духов оркестър
 
13:30 часа
Културен дом НХК
Прожекция на игралния филм „Под игото“
Вход свободен
 
Акваторията на Пристанище Бургас
Празнична демонстрационна гонка
С участието на яхтклуб „Порт Бургас“ и яхтклуб „Черноморец Бургас“
 
17:00 часа
Културен дом НХК
Празничен концерт на група „Горещ пясък“
Вход свободен