/ БГНЕС
Близо 20% по-висока цена на природния газ през ноември прогнозира "Булгаргаз". Общественият доставчик отказа да се обвърже с конкретна цена, заради сложната геополитическа ситуация и постоянното растящите цени на международните пазари. Първоначално обявената цена за ноември от дружеството беше малко над 67 лв. за мегаватчас.

Това е близо два пъти повече от заявеното от обществения доставчик в началото на октомври, когато оттам прогнозираха увеличение с 11%, предава БНР.

От „Булгаргаз“ заявяват в официално съобщение, че очакват регулираната цена за м. ноември да е с близо 15% по-ниска от нивата, на които се търгуват количества за доставка на холандската борса през същия месец.

През ноември цената на природния газ ще бъде значително по-висока в сравнение с октомври, потвърди и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Борсовите индекси за доставка на природен газ през м. ноември са на нива над 100 лв. Това стана ясно по време на открито заседание на КЕВР за обсъждане на подаденото на 11.10.23 г. от Булгаргаз заявление за утвърждаване на цена за м. ноември.

От „Булгаргаз“ допълват, че към днешна дата цената е по-висока от посочената на 11.10.2023 г., което се дължи на повишението на ценообразуващия индекс TTF „месец напред“ за периода от подаване на заявлението до днес и на обстоятелството, че доставеният втечнен природен газ, договорен от Булгаргаз със значителна отстъпка, е в по-малки количества от предварително заложените за м. ноември. По тази причина ще бъдат включени количества от предходни доставки на природен газ, за да се изпълнят заявките на клиентите на Булгаргаз.

„Булгаргаз” обяви кой ще доставя втечнения газ през първите месеци на 2024 г.

Няма как да не се отчете сезонният фактор, свързан с повишаване потреблението на природен газ и международните събития, на които пазарът реагира, заявяват от "Булгаргаз". На този фон очакваната цена на обществения доставчик за м. ноември е конкурентна и остава по-ниска от тази на международните борси.

Окончателното предложение за цената за следващия месец „Булгаргаз“ ЕАД ще внесе в КЕВР на 1-ви ноември.
БНР