„TotalEnergies Gas and Power“ е участника, класиран на първо място в обявения от „Булгаргаз“ търг за доставка на втечнен природен газ през януари и февруари 2024 г.

Това съобщиха от дружеството. Общо девет международни компании са подали документи за участие в тръжната процедура, която стартира в началото на този месец.

Комисия, назначена от изпълнителния директор на "Булгаргаз" е направила оценка и класиране на постъпилите предложения в съответствие с посочените критерии в Методиката за оценка – доставна цена и начин на плащане и изготви мотивиран доклад с предложение за сключване на договор с участника, класиран на първо място.

„Булгаргаз“ ЕАД предвижда доставките през тези месеци, в размер на 1 млн. MWh/месец, да бъдат осъществени на терминали за регазификация в Турция.

"TotalEnergies Gas & Power" е бизнес доставчик на енергия в Обединеното кралство. Изцяло притежавано дъщерно дружество на "French Oil Supermajor TotalEnergies". Това е най-големият индустриален и търговски доставчик на природен газ във Великобритания.

От дружеството посочиха пред БТА, че на 30 ноември ще обявят участника в процедурата, който печели търга за доставка на втечнен природен газ през юли и август догодина. Проверка в сайта на „Булгаргаз”, където са обявени условията за провеждането му показва, че за тези месеци доставката ще бъде също от по 1 млн. мегаватчаса на месец.

Общото количество втечнен природен газ, което ще бъде доставено през следващата година, е 4 000 000 MWh. Периодът на доставка е 1 януари - 31 август 2024 г. Мястото на доставка (разтоварване) е терминал за втечнен природен газ в Турция (с опция за доставка на терминал в Гърция). Едно от първите изисквания към участниците е източникът на доставка да бъде от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.