Елена Йончева
Елена Йончева / БГНЕС, архив
БСП: Транспортното ведомство мълчи за концесионирането на Летище София
98106
БСП: Транспортното ведомство мълчи за концесионирането на Летище София
  • БСП: Транспортното ведомство мълчи за концесионирането на Летище София
БСП алармираха, че транспортното министерство продължава да не съобщава подробности около процедурата по отдаване на концесия на Летище София.
 
"Ние разполагаме с информация, че се подготвя спечелването на тази концесия от една съседна на България държава. Имаме информация, че летището ще бъде отдадено на съседна южна държава. Бих искала да напомня, че след няколко месеца в Турция, в европейската част на Истанбул започва работа най-голямото летище в света, което е на стойност над 10 000 млрд. долара. Турция няма основание да има конкурентно летище. Също така получихме информация, че се готви драстично съкращение на служителите на Летище София, и нещо повече - те са били заплашвани да мълчат, иначе ще бъдат уволнени още сега. Също така имаме информация, че се подготвя увеличение на цените за услуга на летището", посочи депутатът от левицата Елена Йончева.

Транспортният министър и БСП в спор за Летище София
 
Какви действия ще предприемат от левицата: "Ще обжалваме във Върховния административен съд отказа на правителството да предостави на българския парламент информация за условията на концесионирането на Летище София. Също така днес внесохме проект на решение в парламента, с което възлагаме на Министерството на транспорта да прекрати откритата вече процедура на даване на концесия на Летище София. Подготвяме също така законодателни промени, с които да се забраняват обектите, които са от национално значение, от значение за българската национална сигурност и са в списъка, който е забранен за приватизация, да бъде отдаван на концесия. Става въпрос за българската национална сигурност".