/ БГНЕС, архив
БСП настоява за ревизия на Борисов за дълга от 16 млрд. лв.
92601
БСП настоява за ревизия на Борисов за дълга от 16 млрд. лв.
  • БСП настоява за ревизия на Борисов за дълга от 16 млрд. лв.
БСП поиска от служебния кабинет на Огнян Герджиков ревизия на заема от 16 млрд. лева, който кабинетът "Борисов 2" изтегли. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в началото на Пленума на БСП, на който бяха утвърдени депутатските листи на партията.
 
Според председателят на левицата бившият премиер Бойко Борисов лъже, че взетият държавен заем от 16 млрд. лева е непокътнат.
 
Ако БСП спечели изборите, Нинова ще е кандидатът й за премиер

"Отдавна питаме защо правителството на Борисов задлъжня България с 16 млрд. лева. Кой ще връща този дълг? Думите му, че дългът стои в резерва също са лъжа. Затова искаме ревизия на дълга. Ще го отправим писмено и официално до служебния премиер", заяви Нинова.
 
Двата стълба в политиката на ГЕРБ рухнаха - строителството на магистрали и еврофондовете, заяви още Нинова на заседанието на Националния съвет на партията в коментар на ревизията на дейността на правителството на Бойко Борисов.
 
Кой къде води в партийните листи? (ВИДЕО)

На пленума на БСП бяха представени и новите имена в листите за депутати на предстоящите избори.

"БСП за България" е алтернатива на ГЕРБ и промяна на статуквото в две насоки - в платформата и в лицата", заяви Нинова. Според нея опонентите им излизат със стара платформа и стари лица, а 40% от водачите на листи на коалиция "БСП за България" са нови хора.
 
Елена Йончева ще разследва как се охранява българската граница

В листите за народни представители се засилва гражданска квота. Новите лица в тях са певицата и актриса Нона Йотова и актьорът Любомир Ковачев. От гражданската квота да бъде и параолимпиецът Михаил Христов. Според последните решения на пленума на БСП в листите на партията няма да влизат депутатите с 12 години стаж в парламента, за да се даде път на младите.
 
Миналата седмицата станаха ясни и другите нови лица в листите на БСП - журналистите Елена Йончева и Тома Томов, проф. Иво Христов.

На пленума на БСП бяха гласувани и промени по високите етажи на левицата. По предложение на лидера на социалистите Корнелия Нинова в Изпълнителното бюро на партията трябваше да влязат бившият депутат Атанас Зафиров и колегата му от 42-то Народно събрание Борислав Гуцанов.

Националният съвет на БСП обаче е избрал само Атанас Зафиров за член на Изпълнителното бюро на партията, а един глас не е достигнал на Борислав Гуцанов също да влезе.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че изборът на нови членове на Изпълнителното бюро на партията се е наложило, тъй като Деница Златева е излязла от него, а повечето от колегите й ще станат депутати и е искала да допълни състава му.