/ БГНЕС, архив
Драстично били увеличени заплатите на зам.-министри и началници на политически кабинети
"БСП за България" обвини управляващите в цинизъм заради драстично увеличение на заплатите на заместник-министрите и началниците на политически кабинети на фона на социалните неравенства в страната. От ГЕРБ ги призоваха да спрат с небивалиците и опитите за омаскаряване на българското правителство.
 
"На фона на картината на неравенствата в сряда на заседанието на Министерския съвет със свое решение, прокарано тихомълком, Борисов вдигна драстично заплатите на всички заместник-министри и най-доверените висши политически чиновници - началниците на политически кабинети. Това рязко и драстично облагодетелстване ще доведе до това, че те вече ще получават месечно по около 3500-3600 лева или с около 2000 лева повече отколкото в момента", посочи Георги Гьоков от левицата, който прочете декларацията.
 
Изведнъж 2000 лева отгоре как ви звучи, попита той. "На нас от ПГ на "БСП за България" ни звучи като цинизъм, безсрамие и непремереност, като грабеж на народни пари, събирани от данъци, такси и налози, плащани от целия български народ, за да бъдат хрантутени роднини, съпрузи, съпруги и деца, любовници, че даже и шофьори на властта", коментира Гьоков.
 
От БСП посочиха, че верните стражи на властта ще получат 2000 лева увеличение сега и веднага, а от догодина за майките ще има с 40 лева повече, за безработните - с 35 лева повече, а за пенсионерите - 3,8% увеличение - средно 12-13 лева и то от първи юли.
 
Социалистите декларираха, че не са против повишаването на доходите, включително и на министри и началници на кабинети, но са против несъразмерното увеличение на заплатите, а искат истинска справедливост за всички българи.
 

БГНЕС, архив


В отговор секретарят на ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов коментира, че не е намерил никакъв смисъл в декларацията на левицата. "Какво прави МС - увеличаваме заплатите, това е факт. Вие какво, протестирате против това увеличение ли", попита той. Иванов посочи, че 700 млн. лева повече догодина ще бъдат изплатени на хората с най-ниски заплати. "300 млн. плащаме за заплати на учителите, около 600 млн. за образователна инфраструктура, около 400 млн. даваме за здравеопазване", изреди той.
 
В момента имаме 2,5 млрд. повече приходи, отбеляза Иванов. По думите му тези пари са от събрана контрабанда, която била 34% по времето на БСП, а в момента е около 7%. "Това са все неща, които народът ги вижда, няма нужда да хвърляте тук някакви небивалици, да се опитвате да омаскарите българското правителство и да свалите още повече рейтинга на парламента", коментира Иванов и призова да се спре с това противопоставяне.