Ще се сезира ли ДАНС за намесата на държавата и служебния кабинет в изборния процес?, попитаха социалистите
От изтеклия запис стана ясно, че колегите от “Продължаваме промяната“ – Кирил Петков и Асен Василев, заедно с президента, са направили нещо „ала-бала“, както твърдят.“  Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски по време на изслушването на службите за изтеклия запис от заседание на Националния съвет на ПП-ДБ.

„Факт е, че е станало „шменти-капели“, посочи социалистът от парламентарната трибуна и продължи: „25-те процента, които получиха “Продължаваме промяната“, би трябвало да бъдат 7-10 процента. Вкарана е цялата държавна машина – казано в 2 ч. през нощта, като тук не разбираме само службите, но и Министерството на вътрешните работи, областни управители, министри, зам.-министри“, коментира той.

Свиленски припомни и че министрите от служебния кабинет през цялата предизборна кампания са участвали в нея. „Това е част от националната сигурност, те въздействаха върху изборния процес, повлияха му и Вие трябва да вземете отношение“, обърна се той към председателя на ДАНС – Пламен Тончев. 

По думите на социалиста няма по-важен фактор за националната сигурност от изборите. „Каквото се случи на изборите, го виждаме вече шест месеца и в българския парламент“, уточни още той.

Пламен Тончев: Ръководството на ДАНС не се съгласува с чужди посолства, служби и държави

„Вие няколко дни преди изборите оттеглихте 11 от експертите на ЦИК – тези, които сертифицират машините? При положение че преди това са работили няколко избори и не е имало проблем с тях“, припомни социалистът и отправи следния въпрос към председателя на ДАНС: „Каква е причината тези хора да бъдат свалени от експертността си, при положение че са били надеждни само няколко месеца преди това?“

Свиленски попита още дали ДАНС смята да се самосезира за намесата на държавата, служебния кабинет, на министри, зам.-министри в изборния процес.

От парламентарната трибуна народният представител от “БСП за България“ Борислав Гуцанов обясни, че националната сигурност е пряко свързана с изборите. „Ако изборите са опорочени, каква е тази национална сигурност?“, обърна се той към Пламен Тончев.

Свиленски
БСП

В тази връзка социалистът попита още дали според ДАНС последните избори са манипулирани, има ли данни за пробив на софтуера на машините и дали има риск за следващи такива. 

„В записа се говори, че ако се пуснат хората да гласуват свободно, “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ ще бъдат 7-10%. Според вас има ли такава намеса в изборите и вие какво сте направили, за да бъдат тези избори честни и нормални? След изтичането на записа взели ли сте някакви мерки и имате възнамерявате ли да го направите?“, постави въпросите Борислав Гуцанов към Пламен Тончев.

На финала социалистът поиска от председателя на ДАНС да разтълкува следното изречение, което се чува в изтеклия запис: "Цялата държава и държавната машина са впрегнати да работят на тези избори за тези две политически формации, вече една обединена".
БСП