БСП иска детектор на лъжата за служители, замесени в сигнала с подслушванията
БСП иска детектор на лъжата за служители, замесени в сигнала с подслушванията / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

БСП предложи служителите на Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” (СДОТО), които са посочени в анонимния сигнал за незаконно подслушване под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, да бъдат разпитани на детектор на лъжата.

Освен това от левицата предлагат след това тези служители да бъдат със статут на защитени свидетели.

Според социалистите прокуратурата трябва да разшири проверката, като се стигне и до мобилните оператори. Михаил Миков настоя да се провери как информация от СРС-та се използва за натиск.

Освен това социалистите настояват да се възобнови Националното бюро за контрол на СРС-тата и СДОТО да стане самостоятелна агенция.

В края на март Сергей Станишев представи пред медиите информация във връзка с доклад, в който се съдържат твърдения и данни за незаконно подслушване под ръководство и указания лично на Цветан Цветанов.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров докладва и хода на проверката, която разпореди след като получи сигнала от соцлидера. Той съобщи, че от МВР е иззета транспортна техника, заедно с техника за негласно наблюдение. Сега предстои прокуратурата да осъществи пълното й експертно изследване. Резултатите от проверката се очакват на 12 април.