/ БГНЕС
Парламентарната група на БСП ще се срещне с ПГ на ДПС в парламента в петък. На срещата ще бъде обсъден бюджет 2023 г., предаде БГНЕС.

От БСП вече се срещнаха с ПП и ГЕРБ за бюджета. На срещата си с ПП, и БСП и Промяната призоваха служебният кабинет да внесе Бюджет за догодина. Служебният кабинет внесе удължаване на сегашния бюджет, което не е добре за гражданите. Ние смятаме, че е разумно да водим разговори, за да не допуснем популистки разговори и страната да изпадне в хаос.

"Предлагаме минималната работна заплата да бъде на 50% от средната заплата, да не се намаляват социалните ваучери, искаме да има безплатни лекарства и учебници за децата, което ще струва 180 млн., искаме да направим така че хората до 26 г. да бъдат освободени от данък върху печалбите, майчинството да следва минималната работна заплата, държим на преизчисляване на пенсиите, въвеждане на понятието енергийно беден, две тарифи за плащането на енергоносителите -таван на цените на парно, вода и ток", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Кирил Петков обясни, че от ПП са съгласни, че трябва да бъде внесен нов бюджет от служебното правителство, защото няма как бюджет от миналата година да действа и сега. “Трябва да бъде повишената минималната работна заплата, даже за нас тя трябва да бъде 860 лв.”, коментира Петков.

По време на срещата на БСП и ГЕРБ стана ясно, че ГЕРБ потвърдиха позицията си, че е добре да се продължи Законът за бюджета от 2022 г. и за 2023 г. "Ние сме против, защото за нас това означава замразени социални плащания и замразена минимална работна заплата. Ние бихме искали да внесем бюджет с нови социални предложения", каза Нинова.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни, че партия също мисли, че трябва да има конструктивен диалог.

„Знам последствията от срещата ви с ПП вчера и факта, че и двете партии искате нов бюджет. По време на управлението на кабинета „Петков” обаче БСП поиска удължаване на бюджета”, припомни Десислава Атанасова от ГЕРБ и продължи: „От нито една политическа партия няма заявка кой от мандатоносителите ще подкрепи. Затова сега считаме, лишени от популизма, да можем да постигнем успех по общи политики”, заяви още Атанасова.

Деница Сачева от ГЕРБ обясни, че двете партии имат различни гледни точки за пенсионната реформа, както и, че трябва да има дефиниция за енергийно беден през 2024 г.

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че идеите за енергетиката са споделени, тъй като ГЕРБ също подкрепя компенсациите за бизнеса и домакинствата в следствие на цените на енергията. „Ние се притесняваме за това, че според БСП икономиката ще расте с 2,2% ръст следващата година, като БНБ дава растеж от под 1%. Вие от години сте привърженици, че трябва да се увеличи държавният дълг като процент от БВП, но трябва средствата да се изразходват за инвестиции, а не за текущи разходи. Според нас трябва той да бъде до 40% от БВП”, каза Добрев.

 
БГНЕС