/ БГНЕС
БСП и "Продължаваме промяната" призоваха служебния кабинет да внесе проектобюджет за 2023 г.
Служебният кабинет не внесе предложение за бюджет, а за удължаване на сегашния, но това означава замразяването на доходите в условия на растящи цени. Затова предлагам парламентарните групи да внесат предложения, които да се приемат между четенията. Предлагаме минималната работна заплата да е 50% от средната, тоест 850 лева, да се запазят ваучерите и да не се намаляват от 200 лева. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с представители на "Продължаваме промяната" за предложенията за бюджета за догодина.

Втората група, към която сме се насочили, са децата, младежите, младите семейства – безплатни лекарства и учебници за децата, струва 180 млн. Да направим така младите до 26 години да бъдат освободени от доходите. Това е най-трудният период за един млад човек, като почнат работа да не търсят реализация в чужбина, заяви Корнелия Нинова.
 

Корнелия Нинова
БГНЕС


БСП предлагат еднократна помощ за учениците - по 300 лева до 12-и клас.

Кирил Петков заяви, че политическата стабилност е важна, но не може да се обвързва политиката с решаването на реалните проблеми на хората. По думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" дискусията трябва да се случи сега. От ПП предлагат 860 лв. МРЗ и да се продължи политиката за актуализация и вдигане на пенсиите, което беше започнато от кабинета "Петков". От ПП и БСП се обединиха, че нищо това не трябва да зависи от реализирането на мандатите за съставяне на ново редовно правителство.

Петков също така призова служебният кабинет да внесе нов проектобюджет, така както е по закон.

"Трябва да търсим варианти за намаляване на държавния дълг, защото дългът е показателен за това как се развива страната ни. Бюджетният дефицит също трябва да бъде намален, но ако имаме такъв от 3,7% не смятам, че ще има значителен проблем за страната ни, защото България предвид кризисната уация в момента, повечето средства ще са в полза на гражданите”, заяви Румен Гечев от БСП.

“Ние трябва да заложим по-ниска инфлация в страната, така че трябва да разработим стратегии за нейното намаляване. По отношение на БВП, прогнозите на повечето аналитични центрове показват, че че повечето страни от ЕС ще влязат в рецесия, в момента ние сме и една от страните с най-ниско БВП на глава от населението, така че в заключение ние трябва да следваме тенденциите и политиката в ЕС, да разработим планове как да вървим напред към най-развитите страни в съюза.”, коментира още Гечев.

Георги Гьоков уточни, че на база на усилията на предходното правителство е възможно минималната работна заплата да стигне до 850 лв., както и необлагаемият минимум в размер на линията на бедност да стане 504 лв. “Освен тези мерки, искаме еднократната помощ при раждане на първо дете да бъде 500 лв., при второ 1000 лв. трето- 1 500, а за майки-студентки - 8 500 лв. Предлагаме и еднократна помощ от 300 лв. за всички деца от 1 до 4 клас., защото всяка една държава трябва да може да поеме разноските на най-малките за началото на учебната година.”, обясни още Гьоков.

Асен Василев обясни, че има голямо съвпадение между предложените политики. “Както миналата година успяхме да намалим бюджетния дефицит, така и тази сме на път дори да намалим очаквания такъв. Трябва да видим разговори с парламентарните партии относно макропараметрите, след това да остойностим политиките и да предвижим декларация към правителството за истинския бюджет, защото в момента този бюджет не е такъв.”, коментира още Асен Василев.
Андрей Гюров също от ПП обясни, че вече партията е входирала такава декларация в НС, служебният кабинет да изработи нов бюджет, както и че очаква подкрепата на БСП за нейната подкрепа.